Hennes sår infekterades av multiresistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Nathalie Synnövesdotter-Nordlund från Hovmantorp stelopererade sin fot för att bli av med ömmande leder. Men efteråt svartnade såret och smärtan blev olidlig.

För drygt 2,5 år sedan valde Nathalie från Hovmantorp att steloperera sin fot för att bli av med sin artros. Operationen genomfördes på sjukhuset i Trelleborg och allt gick enligt planerna. Men efteråt började operationssåret att svartna.

– Det gjorde fruktansvärt ont. Om man mäter smärta från 1–10 så var det här långt över, säkert 20. Det finns inga ord för att beskriva hur det var, säger Nathalie.

Fick krampanfall

Såret hade blivit infekterat av gula stafylokocker (MRSA). Bakterien är svårbehandlad eftersom den är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika.

– Jag är inte äckelmagad men såret var ingen vacker syn. Det var bokstavligt talat ett hål rätt in i foten.

Nathalie skulle ha stannnat kvar på lasarettet fyra dagar efter operationen, men hon blev istället kvar en månad. Hon minns inte särkilt mycket från sjukhustiden.

– Jag fick krampanfall av smärtan som gjorde att jag fick blackouter. Trots att jag fick jättemycket morifin, stundvis var jag uppe i 100 milligram morfin per dag.

Tveksam till ny operation

Totalt tog det sex månader innan såret helt hade läkt. Men än i dag är hon öm över ärret på foten. Personalen konstaterade att det var en vårdrelaterad infektion, men vad den berodde på fick hon aldrig veta.

– Det kan ju vara att det fanns brister i hygienen i vården eller att någon i personalen hade en infektion. Jag hade överlag önskat att jag hade fått mer information som patient.

Nathalie har nu även fått atros i sin vänsterfot och hon skulle behöva steloperera även den.

– Men jag är rädd att genomgå en operation igen. Jag överväger att leva med smärtan från atrosen istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.