Sjukstugan som Tuki Nepal byggt upp i byn Jyamrung finns inte längre kvar.

Hjälparbete har blivit krisarbete

Uppdaterad
Publicerad

Jordbävningen i Nepal har krävt tusentals dödsoffer. Nu kämpar den Växjöbaserade organisationen Tuki Nepal med akuta insatser.

Ewa Söderberg är en av grundarna till hjälporganisationen Tuki Nepal som drivs från Växjö. Fadderbyn Jyamrung med dess omkring tusen invånare ligger bara några mil från jordbävningens epicentrum.

– Vad vi vet säkert är att mer än 90 procent än husen är raserade. Inklusive vår sjukstuga. Samtidigt har inte räddningsstyrkor kommit fram till byn. Men ingen är död och det är det absolut viktigaste, säger Ewa Söderberg.

Jordbävning i Nepal

Organisatinens fadderverksamhet har nu ersatts av akut krisarbete.

– Det team som är på väg ut nu har med sig tält, campingutrustning, filtar och saker som folk behöver akut för skydd. Det regnar, monsunen är på väg och man behöver tak över huvudet. Det är det mest akuta sedan kommer man att göra en ny bedömning kring vad som kan vänta.

Tid att plantera ris

– Det kommer väldigt olämpligt på flera sätt. Det är risplanteringsperiod nu och om inte riset kommer i marken blir det svält senare, så det behövs både en långsiktig och en kortsiktig plantering.

För Ewa Söderberg handlar kommande dagar om att samla in pengar för det akuta räddningsarbetet. Telefonen ringer hela tiden och det är mycket som ska organiseras inför helgens tillställning. 

– Vi har styrelsemöte i morgon så vad exakt det blir vet vi inte än men det blir något form av event nu i helgen för att försöka få människor att donera pengar, säger Ewa Söderberg.

Flera steg tillbaka för Nepal

Att jordbävningen inträffade mitt på dagen då många människor befann sig utomhus räddade sannolikt många liv.

– Tyvärr var det här landet på väg att börja utvecklas och nu kommer det att ta flera steg tillbaka. För nu måste man börja om från början och förhoppningsvis börja bygga upp det som är raserat på ett så stabilt sätt som möjligt från början, säger Ewa Söderberg.

Tuki Nepal

Hjälporganisationen Tuki Nepal jobbar mot byn Jyamrung med cirka tusen invånare. Med hjälp av fadderverksamhet får man in pengar som går till olika projekt, till barnen i byn och den sjukstuga som man byggt upp.

Ewa och Dan Söderberg besökte byn Jyamrung 2005. Många av byns flickor hade inte möjlighet att gå i skolan. Paret kände att de ville hjälpa och grundade Tuki Nepal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet