Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Hjärtstartare för en halv miljon kronor till Västerviks skärgård

Publicerad

25 hjärtstartare har nu placerats ut på 21 öar och två skärgårdsbåtar i Västervik. Det gör att man är första skärgården i landet med satsningen.

Flera av öborna i Västerviks skärgård har under en längre tid påpekat om att installera hjärtstartare runtom på öarna. Genom en donation på en halv miljon kronor från Sparbanksstiftelsen samt Smålands skärgårdsförening, har det nu blivit möjligt att köpa in 25 hjärtstartare.

Riskfaktor bland äldre

Marcus Höglund är vice ordförande i Smålandskustens skärgårdsförening och kör en utav de två båtarna som trafikerar skärgården.

– Flera av de passagerare som jag kör är uppåt 75 år, ju äldre du blir är risken större för att du råkar ut för ett hjärtstopp. Det känns tryggt att vi utrustat både öar samt båtar med hjärtstartare nu. Vi är den första skärgården i landet som utrustas fullt ut, säger Marcus Höglund.

Chans att överleva

Beroende på väder och vind är räddningstjänsten samt ambulans relativt snabba vid utryckningar till skärgårdens öar. Men vid ett hjärtstopp handlar det om minuter för en person att överleva.

– Larmkedjan från att någon kontaktar ambulans till att vi når fram till någon utav öarna tar relativt lång tid. Det blir en enorm tidsvinst när liv kan upprätthållas genom användandet av hjärt- och lungräddning samt en hjärtstartare, säger Melker Engström som är ambulanschef i Västervik.

21 öar utrustade

Ett 70-tal öbor i Västerviks skärgård har vid tre olika tillfällen fått utbildning i bland annat första hjälpen. På varje ö finns det en ansvarig person för varje hjärtstartare. Kravet är att utrustningen ska finnas tillgänglig på en lättåtkomlig plats.

– Idag kan man ladda ner en app till mobiltelefonen som visar närmaste placering av en hjärtstartare, säger Melker Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.