Hockeyjunior: ”Ibland blir jag rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Hårda tacklingar och hjärnskakningar är numera vardagsmat inom hockeyn och HV71:s juniorer vittnar nu om att det ibland är otäckt på isen.

SVT besökte på fredagen en träning för HV71:s J 18-lag. Pontus Thörnberg är center och lagkapten och berättar om sina upplevelser av hockeyn. Han har en kompis som tvingats sluta med hockeyn efter flera hjärnskakningar.

– Det är ju hemskt att det händer så ofta. Spelet blir bara snabbare och snabbare och det tränas mer och mer, vilket gör spelarna starkare. Så det är tuffa tag på isen, säger Pontus Thörnberg.

Hjärnskakningar i hockey

– I samband med tacklingar kan det upplevas som en otäck situation och ibland blir jag rädd, berättar Pontus.

– För att förbättra klimatet på isen måste domarna vara mer observanta och strängare, för det ska inte få hända sådana här olyckor, menar Pontus.

Säkerhetstänk

Backen Alexander Yonan tycker också att det ibland är otäckt på isen och att det därför är viktigt att tänka sig för innan man agerar, så man inte gör något överilat.

– Det gäller att ha ett säkerhetstänk, säger Alexander Yonan.

Klubbledningen menar att HV71 arbetar för ett schysst hockeyspel. Klubben delar ut säkerhetshjälmar till alla juniorer och pratar dessutom mycket om säkerheten.

– Vi försöker jobba mycket förebyggande. Det är viktigt att man vet vad man gör på isen. Juniorerna sköter det här bra, men det är tuffare på elitnivå, säger tränaren Johan Schoultz.

– Som tränare måste jag få säkerhetstänket att sitta i ryggmärgen på juniorerna, så att de inte göra några fula tricks, säger tränaren Johan Schoultz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärnskakningar i hockey

Mer i ämnet