Johan Mauritzson är en etablerad artist i Kalmar, men fick inte sjunga i pingstkyrkan.

Homosexuelle Johan fick inte sjunga på adventsgudstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Johan Mauritzson i Oskarshamn stoppades från att sjunga på en adventsgudstjänst på grund av att han är homosexuell. Och efter händelsen har flera personer med liknande historier hört av sig till honom.

Bara ett par timmar innan Johan Mauritzson skulle sjunga på en adventskonsert i en pingstförsamling i Kalmar län blev han uppringd av församlingens pastor. Pastorn berättade enligt Johan att församlingen var tvungen att avboka hans medverkan, eftersom en medlem som är homofob skulle delta under kvällen.

– Jag avbokades på grund av att jag är homosexuell, säger Johan Mauritzson till SVT.

Hur reagerade du då?

– Jag är luttrad, så det blev bara ett jaha.

Många har hört av sig

Men efteråt skrev Johan av sig på Facebook. Ett inlägg som över 250 personer nu har kommenterat. Flera har också hört av sig direkt till Johan och berättat att de varit med om liknande händelser. Det har gjort att Johan känner att det är viktigt att lyfta fram att sådant här fortfarande händer 2016.

– Människor berättade att de lämnat sina församlingar, människor som blivit utstötta från sin församlingar, och någon hade till och med försökt ta sitt liv för att hen kände att den kristna tron och homosexualitet inte gick att förena.

Johan vill inte peka ut enskilda personer eller den pingstförsamling det handlar om. Han tycker att berättelserna han har fått ta del av visar att det här är en större fråga, för det visar att homosexuella fortfarande inte blir accepterade i frikyrkor runt om i landet.

”Vi viger inte samkönade”

Daniel Alm är föreståndare för Pingströrelsen i Sverige. Han beklagar det som inträffat men är försiktig i sitt uttalande, och vill inte slå fast att församlingen gjorde fel när Johan Mauritzson inte fick sjunga.

Daniel Alm är föreståndare för pingströrelsen i Sverige Foto: SVT

– Jag tycker att den här händelsen är olycklig för alla inblandade.

Är det accepterat att vara homosexuell inom pingströrelsen idag?

– Ja, det är det. Men man får inte blanda ihop att vi har en äktenskapssyn som gör att vi viger man och kvinna. Vi viger inte samkönade. Det kan väl hända att det finns förvecklingar i kölvattnet kring det. Men grundläggande vill vi välkomna människor som tror på Jesus oavsett bakgrund, säger han.

”Behöver höra att det är okej”

Johan Mauritzson vill heller inte brännmärka alla inom frikyrkan som homofober. Han upplever att de flesta inom frikyrkan accepterar honom som han är sedan han kom ut som homosexuell. Han tycker också att det på senare år har hänt mycket positivt på ett nationellt plan. Till exempel deltog i somras tre öppet homosexuella artister på Gullbrannafestivalen, en av Sveriges största kristna festivaler.

Men samtidigt inser Johan att det är långt ifrån accepterat i alla församlingar.

– Det finns alltid någon tonåring någonstans som sitter och känner att livet håller på att falla samman för att man har upptäckt att den sexualitet man har inte är godkänd av ens kyrka. Det finns alltid de som behöver höra att det är okej, och att de andra inte har rätt, säger Johan Mauritzson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.