Arkitekten Klara Frosterud har ritat Växjös nya stations- och kommunhus. Nu börjar detaljplaneringen av bygget. Foto: White arkitekter/ SVT

Hon designar Växjös nya portalbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Just nu planläggs bygget av Växjös nya stads- och stationshus. Vi har träffat Västerviksbördiga Klara Frosterud som är ansvarig arkitekt för projektet.

Vi träffar Klara Frosterud när hon är i Växjö för att ha möten om det nya stads- och stationshuset som ska börja byggas i höst. Numera bor hon i Stockholm, men hon är född och uppvuxen i Västervik.

– Vi bodde i centrala Västervik nere vid hamnen och mina föräldrar var väldigt engagerade i Västerviks utveckling under 60-talet och det tror jag ha påverkat mitt yrkesval, säger hon.

Nya stads- och stationshuset i Växjö

Kända föräldrar

Båda hennes föräldrar har jobbat som bildlärare, men de är också kända profiler i Västervik. Hennes mamma är konstnären Åsa Frosterud Jägerhorn och hennes pappa var Lars ”Frosse” Frosterud, som var med och startade Visfestivalen.

– Vårt hem var en del av både förfester och efterfester till Visfestivalen, så det är också en del av min bakgrund, säger Klara Frosterud.

Foto: Privat

Unik projektkombination

”Under ett tak” heter bidraget som hennes arbetsgivare White Arkitekter vann arkitekttävlingen med. Kombinationen av ett stadshus och ett stationshus i projektet är unikt för landet.

– Jag känner inte till något annat projekt i Sverige som har den här kombinationen, utan den tror jag är unik för Sverige. Däremot vet jag att det finns liknande koncept i bland annat Holland.

Växjös nya stations-och kommunhus. Foto: White arkitekter

Ska stå klart 2019

Det första spadtaget ska enligt planerna tas i höst och det nya huset beräknas stå klart under 2019. För Klara Frosterud väntar nu ett stort arbete för att huset ska få sin slutgilta form.

Men ingenting är helt klart ännu. Det slutgiltiga investeringsbeslutet kring att det nya stads-och stationshuset ska byggas tas av kommunfullmäktige i Växjö i juni eller augusti i år.

– Det vi har tagit fram är ett tävlingsförslag. Nu börjar det stora arbetet med att utforma miljöerna. Jag ser fram emot en spännande vår där vi ska utveckla det här tillsammans med alla i stadshuset.

Tror du att det kommer att bli stora förändringar?

– Jag vet att det kommer att hända jättemycket, min erfarenhet säger mig det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya stads- och stationshuset i Växjö

Mer i ämnet