Hoppfullt på S valvaka i Jönköping efter ValU-resultatet. Foto: SVT/Anna-Karin Hedén

Hoppfullt på S valvaka i Jönköping

Publicerad

När beskedet om att de rödgröna partierna ser ut att bli större än alliansen kom, så spred sig en viss lättnad i lokalen.

Uppemot 150 socialdemokrater har samlats på valvakan i Jönköping.

– Det klart att jag känner lättnad. Allt arbete vi har lagt ner. Just nu verkar det som det kan resultera i en förändring för Sverige, säger Ilan De Basso (S) kommunalråd i Jönköping.

Väntar på partiledartal

När siffrorna från vallokalsundersökningarna presenterades på storbildsskärmen i lokalen infann sig ett och annat jubel. Siffrorna visar alltså att de rödgröna är större än allianspartierna och att Moderaterna backar stort.

På valvakan i Jönköping minglas det och skrattas. Valarbetarna väntar på att partiledaren Stefan Löfvén snart ska hålla tal via videolänk till sina partimedlemmar runt om i landet.

”Krävs en vilja från alla partier”

– Klart att vi känner glädje! säger Elin Rydberg (S), kommunalråd i Jönköping.

Hon betonar dock det osäkra läget och att valresultatet kommer ställa stora krav på ett bra samarbete partierna emellan.

– Vi måste arbeta för att få majoritetslösningar både lokalt och riks och då krävs en vilja från alla partier att hitta lösningar, säger Elin Rydberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.