Länsrådet i Kronobergs län, Lennart Johansson, får nu svara på frågor om varför rådjursungen, kallad Bambi, avlivades. Foto: Privat/Länsstyrelsen kronoberg

Hot och polisanmälan efter rådjursungens död

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Kronoberg polisanmäler hot som inkommit efter beslutet att avliva rådjursungen

Efter att flera medier rapporterat om Sandra Munier som omhändertog en rådjursunge som sedan avlivades har många haft synpunkter på förfarandet.

Det var länsstyrelsen som beslutade om att avliva djuret mot Sandra Muniers vilja. Hoten ska framför allt ha framförts via Facebook och gällt de två handläggare som var på plats för att omhänderta rådjursungen. Den ena handläggaren har även fått privata sms med hot.

– Vi hade kontakt med polisen redan i går, men i dag gjorde vi en officell polisanmälan eftersom att vi tycker att hot om våld har ökat. Även om det är länsstyrelsen som tar beslutet så är det ju de som befinner sig på plats som blir utsatta, säger Lennart Johansson, länsråd i Kronobergs län.

– Många har även ringt in, haft synpunkter och tyckt att vi gjort fel som beslutade om avlivning, fortsätter han.

Personliga påhopp

Hur mår de två handläggarna?

– Jag vet inte, jag är på väg in för att fråga dem nu men det måste vara jobbigt att bli utsatt för personliga påhopp för ett arbete man gjort, säger Lennart Johansson.

Enligt Lennart Johansson har man en del att göra under dagen, bland annat att förklara för allmänheten vilka lagar och regler som gäller för att få ha vilda djur.

Undersökt alternativ

Enligt Lennart Johansson tas beslut om att avliva djur när länsveterinär undersökt att inga andra alternativ finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.