Foto: TT

Hultsfred vill att boendet i Stålhagen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill att lägenheterna i Stålhagen ska överlämnas till kommunen och att asylsökande utan uppehållstillstånd flyttas till andra platser.

– Många av de som bor på Stålhagen har permanent uppehållstillstånd men blir fast där eftersom det inte finns andra lägenheter att flytta till, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) till SVT Nyheter Småland.

Hultsfreds kommun har haft en stor inflyttning och nu råder brist på bostäder, skriver Lars Rosander (C) och kommunchefen Lars Rönnlund i ett pressmeddelande. Därför vill kommunen förfoga över lägenheterna själva för att kunna ordna bostäder åt de som har uppehållstillstånd.

– De asylsökande borde flyttas till andra kommuner, vi har ett alldeles för högt tryck här, säger Lars Rosander (C).

Asylboenden läggs samtidigt ner

Migrationsverket har lagt ner flera asylboenden som varit dyra att driva men vill behålla lägenheterna i Stålhagen eftersom de tycker att det är ett bra boende.

Enligt Migrationsverkets statistik från början av december har Hultsfred tagit emot 817 personer under de senaste två åren. SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om köer till skolan i Hultsfreds kommun.

– Vår organisation klarar inte längre volymerna, säger Lars Rönnlund i pressmeddelandet.

Stålhagen bra affär för Migrationsverket

Migrationsverket hänvisar till att i deras uppdrag ingår att hushålla med resurserna och de kommer därför inte att säga upp några lägenhetskontrakt.

– För oss är lägenheter en prisvärd boendeform  och den bästa för den asylsökande som då får rå om sig själv, säger Michelle Bornestad, Migrationsverkets presskommunikatör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.