Peter Adolfsson, kultur- och fritidschef i Hultsfreds kommun Foto: SVT

Flera kommuner missade att söka sommarlovsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner kan i år söka ett nytt statligt bidrag för att kunna ordna sommarlovsaktiviteter, men fyra kommuner i vårt område har inte ansökt om några pengar.

Det nya statliga sommarlovsstödet delas ut av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och sammanlagt delas närmare 200 miljoner ut till landets kommuner.

Pengarna ska gå till att utveckla kostnadsfria sommarlovsaktiviteter, för att främja integrationen och ge barn ett aktivare sommarlov. I flera kommuner är aktiviteterna redan i full gång, som i Braås utanför Växjö, som SVT Nyheter Småland besökte förra veckan.

Alla har inte ansökt

I vårt område har 13 av 20 kommuner sökt och fått bidrag, men tre kommuner har inte ansökt om att få några pengar. Det är Borgholm, Mönsterås och Hultsfred.

Peter Adolfsson som är kultur- och fritidschef i Hultsfreds kommun medger att sommarlovsstödet hade varit välkomna pengar.

– Det är alltid välkommet med extra förstärkning i budgeten, men vi jobbar redan med integration, nyanlända och vi har väldigt mycket i pipeline. Därför kan det hända att ansökan inte fått den prioritering den borde, säger han.

Kommer ni söka om sommarlovsstödet i framtiden?

– Det tror jag och det kanske till och med är så att vi kan gör en ansökan redan i år, efter att ni uppmärksammat oss på det här. Men jag tror inte att vi har möjlighet att utöka aktiviteterna nu i sommar. Tiden är kort och vi har redan planerat mycket, men i framtiden kommer vi sannolikt att söka, säger han.

Kommuner som fått pengar

Älmhult

Markaryd

Alvesta

Kalmar

Växjö

Vimmerby

Emmaboda

Fritidsgårdarna i Mörbylånga

Ljungby

Nybro

Uppvidinge

Lessebo

Tingsryd

Kommuner som sökt:

Högsby

Västervik

Oskarshamn

Torsås

Kommuner som inte sökt:

Borgholm

Hultsfred

Mönsterås

RÄTTELSE

I en tidigare version av denna artikel stod det att Västerviks kommun inte ansökt om att få bidraget. Det stämmer inte. Västervik har ansökt om att få bidraget, men beslutet var vid publiceringen ännu inte expedierat, och syntes därför inte i myndighetens egen lista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.