Foto: TT Bild/SVT

Expert: ”Hundars rädsla för smällare går att träna bort”

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsfirandet kan vara en ren plåga för hundar och många hundägare kräver att man slutar med smällare och raketer. Men hundägare har också ett eget ansvar att träna bort rädslan hos sina hundar menar hundexperten Linn Hohner.

– Precis som du kan få en hund att sluta skälla på kommando så kan du får den att sluta vara rädd. Man kan lära hunden att reagera på ett annat sätt. Det du inte ska göra är att titta på hunden och prata med hunden. Håll istället koll i ögonvrån hur hunden reagerar. Men om hunden inte lugnar sig efter en kort stund så kan du till och med förbjuda hunden att vara rädd, säger Linn Hohner.

Träna bort rädslan

Hon är kynolog som betyder hundkännare. Hon är van att träna hundar och har under flera år arbetat med att utbilda dem och deras ägare. Och enligt henne så vilar ett stort ansvar på hundägaren själv att träna bort rädslan för höga smällar.

– Jag anser det som hundägarens ansvar att hunden är trygg i allt den upplever. Det betyder att du ska socialisera hunden. Gå på stan och utsätt den för många olika miljöer och situationer och olika ljud, säger Linn Hohner.

Hon säger att en hund som är socialiserad inte är lika känslig och kan då enklare vänja sig vid skott och höga smällar. Men om hunden blivit skotträdd kan det krävas professionell hjälp.

Kan du förstå att människor är emot smällare?

– Ja det kan jag förstå. Man älskar sin hund och blir den rädd så blir man berörd själv, men det är ändå ditt eget ansvar att hunden mår bra, säger Linn Hohner.

Löjligt med skotträning

SVT Nyheter Småland stöter på hundägaren Eweline Olsson när hon är ute och rastar sina två hundar i Växjö. En av hennes hundar, Lilleman, blir rädd av smällare.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, vi behöver inte ha smällare för hundarna far så illa, säger hon.

Men kan man inte skotträna sin hund?

– Nä men snälla inte ska jag väl behöva skotträna min hund för att det är nyår. Det är ju bara löjligt. Har man jakt eller polishund så förstår jag det men inte så här, säger Eweline Olsson.

Så du tycker att man ska sluta med smällare?

– Ja det tycker jag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.