Hyresgästen Petra Balog i Växjö Foto: SVT

Hyresgäst: ”Vågar nog inte låta bli att betala”

Publicerad

När hyresvärden ska förhandla hyran direkt med hyresgästen måste de boende själva ta ställning till hyresbeloppet. Hur ska man då göra med fakturan?

I vanliga fall så förhandlar Hyresgästföreningen för hyresgästernas räkning och Fastighetsägarna Syd som är en paraplyorganisation för privata fastighetsägare för att gemensamt komma fram till en hyresnivå.

Men nu när förhandlingarna strandat får fastighetsägaren själv sätta hyresbeloppet och skicka fakturan till hyresgästen.

– Det är respektlöst mot hyresgästerna att göra så, de har ju valt att vi ska förhandla åt dem, säger Björn Johansson, chef för Hyresgästföreningen i region Sydost.

Verkligen försökt förhandla

Fastighetsägarna Syd är också besvikna över förhandlingshaveriet.

– Vi har verkligen försökt att förhandla men det gick inte och då måste vi hitta en annan lösning, säger Susanne Rikardsson, VD för Fastighetsägarna Syd.

Betala eller bestrida?

Får man en faktura med ett högre belopp som inte är framförhandlat med Hyresgästföreningen så har hyresgästen två val: acceptera hyreshöjningen genom att betala beloppet eller bestrid den nya nivån genom att betala din gamla hyra.

Väljer du det senare så prövar hyresnämnden vad som är skälig hyra i varje fall. Då kan du retroaktivt på både en höjning eller en sänkning av hyran.

– Känner man att fastighetsägaren gjort någon förbättring så kanske man betalar men det känns ju svårt om ingen förhandlar åt en, säger Emma Andersson som hyr privat i Växjö.

I Kronoberg berörs 2 800 hyresgäster i Växjö och i Kalmar län pågår fortfarande förhandlingar.

Skulle du våga att inte betala höjningen som står på fakturan?

– Nej, förmodligen inte, säger Petra Balog.

– Nej jag vill ju inte bli av med lägenheten eller få någon betalningsanmärkning eller så, säger Annika Paulsen.

Se upp med autogiro

Enligt Hyresgästföreningen riskerar man inte att få någon betalningsanmärkning eller bli av med sin lägenhet så länge man betalar sin gamla hyra. Men har man autogiro så gäller det att se upp. Om betalningen dras på kontot så ses det som att du har accepterat den nya hyresnivån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.