IK Oskarshamn hotas av konkurs

Uppdaterad
Publicerad

IK Oskarshamn hotas av akut konkurs om inte Oskarshamns kommun ger klubben pengar.

Hockeyklubben IK Oskarshamn har skulder på flera miljoner. Det mest akuta är en skatteskuld runt två miljoner kronor varav 800 000 kronor gått till Kronofogden.

– Vi ber kommunen att stötta oss nu, får vi inte igenom våra krav som vi har i vår ansökan till kommunen så kommer IK Oskarshamn att gå i konkurs, säger klubbchefen Martin Svensson.

Det är tre delar som klubben nu behöver hjälp av kommunen med. Dels vill de att kommunen köper inventarier av dem, framförallt den stora mediakuben som hänger i arenan. Men de behöver också hyressänkningar och rätten att sälja arenanamnet.

Fördröjt beslut kan vara droppen

Ledningen för IK Oskarshamn hade hoppas att kommunen skulle ha tagit ett beslut om deras ansökan nu i början på mars. Men beslut kommer att dröja till kommunfullmäktige den 13 april.

– Vi hoppas att de kan komma med ett förhandsbesked den 17 mars på kommunstyrelsen åt vilket håll det lutar åt och att vi kan ta en diskussion med Skatteverket hur vi ska lösa skulden. Den mest akuta skulden är den som nu är hos Kronofogden och om kommunen bestämmer sig för att köpa kuben som hänger i hallen, så vore den betald i alla fall, säger Martin Svensson.

Publiken har svikit

Han menar att näringslivet och företagen på orten ställt upp på klubben och redan hjälpt dem med 1, 8 miljoner kronor.

– Största orsaken till skulderna är att publiken har svikit. Det har inte alls varit de siffror vi har budgeterat för de senaste två åren. Det handlar om en minskning på runt 300 personer och intäkter som då förlorats på dem på två miljoner kronor.

I nuläget finns ingen avbetalningsplan med Skatteverket. Men Martin Svensson säger att det kan vara en väg att gå.

Vad tycker du om att kommunens beslut nu dröjer till 13 april?

– Vi måste ha respekt för att de politiska besluten tar tid och att de måste få ta tid, så de fattar sitt beslut på goda grunder. Det handlar trots allt om kommuninvånarnas pengar. De måste kunna motivera sitt beslut till dem eller till oss, vilket beslut det än blir.

Sparsamma åtgärder i framtiden

Vilket ansvar har ni som klubb?

– Vi behöver det här för att få klubben på fötter igen. Vi kommer i framtiden själva anpassa kostymen efter den verkligheten som vi nu ser och att vi kommer försöka bygga upp en buffert. Vi måste budgetera för att publiken kan komma att minska i framtiden med. Men blir vi räddade ur den här krisen så kan vi få ekonomiskbalans i klubben igen, det tror jag starkt, säger Martin Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.