Kommunalrådet i Mönsterås ,Roland Åkesson (C), slutar efter 31 år på sin post. Foto: SVT

Lämnar efter 31 år som kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Han är ett av de kommunalråd som suttit längst i hela landet. Efter 31 år lämnar Roland Åkesson (C) sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås kommande sommar.

I Mönsterås kommun bor drygt 13 000 invånare och i senaste kommunalvalet blev Centerpartiets åter igen det största partiet och fick drygt 40 procent av rösterna.

Ända sedan 1985 har man röstat på Centerpartiets Roland Åkesson. Ska man beskriva både kommunalrådet och kommunen kan man använda ordet stabil.

– Jag tror det kommer går bra för Mönsterås. Vi har ett väldigt strategiskt läge utmed kusten. Här finns många duktiga och företagsamma människor – och det är det viktigaste man kan ha, sammanfattar Roland Åkesson sin framtidstro på kommunen.

Fortkörning

Han berömmer gärna andra och framhåller inte sig själv. Skandaler har han lyckats undvika, men även solen har sina fläckar...

– Jag har åkt fast för fortkörning och blivit av med körkortet och även fått någon böteslapp för att jag inte lämnat tillbaka någon bok i tid, avslöjar han.

Nu vill Roland Åkesson få tid för familj och den egna hälsan, men att helt lämna politiken är svårt.

– Sedan är jag öppen för andra uppgifter, men inte på den nivån som kommunstyrelseordförande – för då har man beredskap dygnet runt, förklarar Roland Åkesson.

Ekonomiska kriser

Vi går till det nya biblioteket som är Roland Åkessons stolthet, särskilt sagorummet. Att vara kommunalråd i 31 år har dock inte alltid vara en saga, erkänner Roland.

– Något som man alltid tänker på det är ekonomin, för är den inte under god kontroll så drabbar det förr eller senare verksamheten.

– Ibland har det varit väldigt svårt med olika varsel och jag har ju genomlevt några lågkonjunkturer och ekonomiska kriser i världen och det påverkar ju kommunerna. Och det har varit svårast, säger Roland Åkesson.

Staten sviker

Och det är just den yttre påverkan på den lilla kommunen som oroar honom mest.

– Samhället i stort, staten framför allt, har flyttat bort mycket av sin verksamhet från de mindre kommunerna. Försäkringskassan som fanns här när jag började, arbetsförmedlingen som bara är en liten del av vad det en gång var.

– Polisverksamheten hade sju åtta poliser när jag började, men där har jag faktiskt lite hopp nu för jag träffade polisledningen i sydöstra Sverige i fredags. De har sagt att nu ska det finnas två poliser i varje kommun plus en kommunpolis och jag vet att vi håller på och diskuterar lokalfrågan också. Så jag har faktiskt goda förhoppningar där, säger Roland Åkesson.

Tänker framåt

Att han blivit återvald så många gånger kanske beror på hans lågmälda men positiva hållning. Någon självkritik vill han dock inte yppa när vi frågar honom och hans livsfilosofi låter som den hos en elitidrottare.

– Klart jag får väl sätta mig ner och skriva om detta. Men jag brukar inte fokusera på det som inte blev bra – utan jag försöker titta framåt och hitta möjligheter i olika sammanhang, säger kommunalrådet Roland Åkesson.

Roland Åkesson (C)

Kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås sedan 1985.

Fyller 65 år i samband med nästa val.

Centerpartiet i Mönsterås fick i senaste kommunalvalet 40,72 procent av väljarnas röster.

I riksdagsvalet fick Centerpartiet 9,65 procent av rösterna i Mönsterås kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.