John Bräutigam, ordförande Torsås kustmiljögrupp Foto: Johan Svensson/SVT

Inget stopp för toalettutsläpp från kryssningsfartyg

Publicerad

Det blir inget förbud mot att passagerarfartyg inte får släppa ut något avloppsvatten i Östersjön. Och det är något som väcker starka reaktioner.

– Vi är många som jobbar idellt med att rädda Östersjön. Det är som ett slag på fingrarna, säger John Bräutigam, ordförande för Torsås kustmiljögrupp.

Röstade nej

2010 beslutade FN:s sjöfartsorganisation om ett förbud mot att dumpa avloppsvatten i Östersjön 2016. Men under Östersjöländernas årliga möte inom Helsingforskommissionen röstade Polen, Tyskland och Ryssland nej till förbudet. De tre ländernas nej betyder att kryssningsfartyg och färjor även i fortsättningen får tömma ut allt sitt toalettvatten i Östersjön, utan något aktuellt slutdatum.

– Det är helt felt signal att länder 2014 inte kan ta emot toalettavfall från större fartyg, säger Kjell Larsson, professor på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Hundratals ton

Enligt beräkningar från Världsnaturfonden släpper kryssningsfartygen varje år ut 460 ton kväve och 150 ton fosfor i Östersjön.

– Det är djupt upprörande och omoraliskt. Här har vi en svensk lagstiftning som kräver att alla små enskilda avlopp från fastigheter ska ha fullgoda reningsanläggningar och så kan vi samtidigt förvänta oss avloppsvatten från flera tusentals människor bara några sjömil från Kalmarsund, säger John Bräutigam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.