Inställd konsert blir festival

Uppdaterad
Publicerad

När Växjö kommun stoppade hiphopbandet Labyrint från en spelning startade ett upprop. Nu blir det en hiphopfestival i Värnamo kommande helg istället.

Stora delav av Sveriges hiphopelit ställer upp gratis. För yttrandefriheten.

”Sluta stoppa min musik” så heter minifestivalen  som hålls i Värnamo till helgen. Och det är med anledning av den stoppade konserten med hiphopbandet Labyrint i Växjö för några veckor sedan. Spelningen stoppades av kommunen  då man menade att deras texter romantiserade droger.

– Jag hoppas att fler ska våga arrangera sådana här konserter utan att man känner sig motarbetad av olika myndigheter säger Luis Gonzalez, arrangör för festivalen, till Smålandsnytt,  Sveriges Televsion.

”Kommunen drog sig ur”

Men även i Värnamo har arrangörerna känt sig motarbetade av kommunen.

– Från början skulle vi vara i en lokal, Industribaren, som ägs av kommunen. Men för några veckor sedan drog kommunen sig ur efter att det varit uppe i media om hur Labyrint blev avbokade av ungdomsgård i Växjö, säger Luis Gonzales. Nu ska arrangemanget istället hållas i Folkets park.

Och de får nu alltså inget stöd från kommunen däremot finansieras arrangemanget med bidrag från statliga Kulturrådet och Ungdomsstyrelsen.

20 artister ställer upp gratis

Festivalen, eller hiphopjamet, har varit planerad sen flera månader tillbaka. Men från början var det bara åtta hiphopartister inbokade. Men efter uppmärksamheten i media då polisen rådde ungdomsgården att avboka Labyrint i Växjö, har hiphopsverige slutit upp. Nu kommer ca 20 artister och ställer upp gratis.

-  Och så har vi alltså ändrat namn på hela arrangemanget, nu heter den ”Sluta stoppa min musik”, säger Luis Gonzales till Smålandsnytt.

– I Sverige ska vi inte ha några kulturpoliser ! Det finns inga som lägger sig i hur en präst håller sin predikan och så ska det inte va inom kulturen heller. Vi säger att vi har yttrandefrihet men så är det ju inte avslutar Luis Gonzalez. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.