Foto: Peter Magnusson

Inviter lika vanligt som spam

Uppdaterad
Publicerad

Är du ung tjej och går ut på chattsajter på nätet så får du i princip räkna med att snabbt få meddelanden från vuxna män som vill ha kontakt i sexuellt syfte. Det visar SVT Nyheter Smålands granskning.

Elin, Minna och Malin är alla 13 år och går i sjuan på en skola i Småland. Precis som de flesta ungdomar i dag tillbringar de mycket tid på nätet och framförallt i sociala medier. Och de bekräftar den bild av hur det går till på nätet som vi fått fram i vår granskning.

Alla tre har varit med om att de blivit kontaktade av vuxna personer som de inte känner sedan tidigare. Och det har även hänt många av deras kompisar.

Sexbrott mot barn

– Jag har flera kompisar som har blivit kontaktade av äldre och av folk som inte ska ha med barn att göra överhuvudtaget, berättar Minna.

”Är allmänt läskigt”

– Jag tycker att det är allmänt läskigt. Om de frågar ologiska och konstiga frågor så tycker jag att det är obehagligt och om de frågar var man bor och så så blockar jag direkt, säger Elin.

Elin säger att hon ibland väljer att börja prata även med helt okända. Men när hon fick frågan om hon var oskuld blockade hon personen direkt.

– Jag brukar oftast blocka den personen för jag är jätterädd för sånt, säger Malin, som en gång blev kontaktad av en helt okänd vuxen man via Skype och upplevde det som mycket obehagligt.

Sexuella inviter väldigt vanligt

Elza Dunkels är docent vid Umeå universitet och forskar om unga på nätet och farorna de kan utsättas för. Och hon menar att det som de här tre tjejerna varit med om är väldigt vanligt.

– Att få inviter är väldigt vanligt. Jag skulle säga att det är lika vanligt som vi vuxna får spammejl, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Johanna Gunnarsson är barnutredare på Kronobergspolisen och hon är den som har hand om de flesta förhören med barn som utsatts för kränkningar på nätet. Även hon bekräftar att de här kontakterna är mycket vanliga.

Barnen måste inte vara aktiva

– Tjejerna behöver inte skriva någonting. Det räcker att de lägger in sin profil om att vad de heter och vad de har för intressen. De här vuxna sitter bara och söker efter den här typen av tjejer. Så de behöver inte skriva någonting utan det är de vuxna som tar kontakten, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Johanna Gunnarsson säger att meddelandetjänsten Kik är den som förövarna oftast vill ha kontakt med tjejerna på.

– De vet att det är svårt att spåra det som händer där.

Och det är en bild som bekräftas av tjejernas egna erfarenheter.

– Det är oftast där som skumma personer skriver och tar kontakt, säger Elin.

Första kontakten också?

– Ja, på snapchat måste man adda men på Kik börjar man prata direkt.

– Jag har inte varit med om att det någon som har sagt sig vara vuxen som jag inte har känt som har försökt prata på kik. Men man ska alltid ha med sig det att det kan vara någon annan, att de kan ha fejkat en identitet, slår Minna fast.

Många barn kan säga nej

Enligt Elza Dunkels har de flesta barn en förmåga att ganska snabbt förstå att den som sitter på andra sidan är någon som har ett tvivelaktigt syfte.

– Många, de allra flesta har motståndskraft att kunna säga nej. Men det finns barn som inte har den styrkan.

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Några av de ställen som du kan vända dig till: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Groominglagen

  • Den 1 juli 2009 blev det brottsligt för vuxna att söka kontakt med barn i sexuellt syfte. Brottet kallas ofta för ”grooming”, men heter formellt ”Kontakt med barn i sexuellt syfte” och betyder att det är olagligt att redan planera att begå ett sexualbrott mot ett barn under 15 år.
  • Det kan vara att gärningsmannen bokat en resa eller ett hotellrum eller utsätter barnet för påtryckningar, men det räcker med att barnet och gärningsmannen har bestämt tid och plats för ett möte för att det ska vara ett brott. Om det är barnet eller den vuxne som tagit initiativet har ingen inverkan.
  • Straffbestämmelsen är teknikneutral. Det betyder att det gäller så väl kontakter via Internet som på andra ställen.
  • Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.
  • Det finns också en rad andra brott som det kan bli tal om i de fall en vuxen kontaktat ett barn i sexuellt syfte. Det kan till exempel bli aktuellt med rubriceringar som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt utnyttjande av barn, våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande eller utnyttjande av barn för sexuell posering.

Källa: Ne.se samt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet