Jaktvårdskonsulent Elias Turesson säger att detta är fjärde året i rad med små älgkalvar. Foto: SVT

Ovanligt många små älgkalvar i skogen

Publicerad

Det finns extra många små älgar i skogarna. Jaktvårdskonsulent tror det beror på den torra och varma sommaren.

I år under älgjakten har jägare skjutit älgkalvar som haft en slaktvikt på så lite som 40 kilo. Samtidigt har andra kalvar en slaktvikt på 75-80 kilo.

– Det är stor skillnad i vikten på djur i samma område. Det är ovanligt många små kalvar, säger Elias Turesson som är jaktvårdskonsulent i Kronobergs län.

Problem i fyra år

Han säger att problemen med små älgkalvar började för fyra år sedan. Då var våren extremt kall och torr, medan sommaren blev varm och torr. År 2014 och 2015 var det bättre eftersom det regnade en del. Men sommarens torra klimat har förvärrat problemen.

– Älgarna är anpassade efter vårt nordiska klimat. Älgarna blir stressade när det är för varmt och torrt på sommaren. Regnet kyler ned, säger Elias Turesson.

Hans teori är att älgkorna kommer sent i brunst. Istället för att föda kalvar på våren när grönskan kommer så skjuter de på brunsten tre eller sex veckor.

– Det har en stor betydelse för kalvens tillväxt, säger Elias Turesson.

Ska skjuta kalvarna

Jägarna uppmanas att skjuta de allra minsta kalvarna innan jakten är över i februari.

– Det är för att hålla nere betestrycket. Vi skjuter bort djur som inte kommer att ha en framträdande roll i stammen. Vi eftersträvar stora kraftiga djur som har en hög produktion, säger jaktvårdskonsulenten Elias Turesson.

– Det är grundläggande förvaltning. Vårt syfte är att ha en bra stam.

Han tänker tipsa forskare, bland annat professor Göran Eriksson i Umeå, om de små älgkalvarna. Han menar att det kan finnas fler förklaringar än klimatet.

– I en del skjutna kalvar har man hittat inälvsparasiter. Det kan också vara så att det är mineralbrist i markerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.