I programmet Hela Sverige bakar gör tolv personer med passion för att baka upp om vinnartiteln och får också ge ut sin egen bakbok. I programmet bakas allt från bröd, småkakor, bullar till bakelser till tårtor.
När SVT Smålandsnytt får tag på Johanna Cronwall från Växjö under torsdagen är det blandade känslor inför finalen.
– Det känns lite tråkigt att det är slut. Men det ska bli spännande att se, vad tar de med i programmet, man har ju också glömt lite grann, det är ju ett tag sen programmet spelades in, säger Johanna.
Baka under tidspress
Johanna Cronwall kommer från Växjö men bor numera i Stockholm och sökte till programmet redan förra året. Då blev hon en av reservdeltagarna, men inför årets program blev hon uppringd av produktionen som ville att hon skulle komma och provbaka. Johanna har lärt sig mycket av att vara med i programmet och att på 1-1,5 timme leverera flera bakverk.
– Jag har lärt mig mer om bakning, men också att hantera stress. Tio minuter innan allt ska vara klart har inget varit färdigt och jag har undrat hur jag ska få ihop det, men så har det bara blivit klart ändå. Man lär sig hantera tidspressen.
Överdos av bakning
Inspelningsdagarna var hektiska.
– Vi började vid sjutiden på morgonen med att ordna med mikrofoner och så vidare. Sedan bakade vi på förmiddagen, åt lunch och sedan var det dags för bedömning. Sedan var det paus, produktionen ställde om allt inför den tekniska utmaningen, sedan var det middag och efter det var det bedömning och man skulle få veta vem som skulle åka ut. Man fick alltid vänta på bedömningen tills efter maten, det var jobbigt och jag gick ner i vikt för ibland kunde jag inte äta, säger Johanna och skrattar.
Efter en intensiv inspelningsperiod med flera bak om dagen, ville du verkligen baka igen?
– Direkt efter inspelningen tänkte jag att jag aldrig mer skulle baka i hela mitt liv. Det blev en överdos med bakning. Men jag har fortsatt baka och gör det gärna.
Programmet sänds i sjuan i kväll.