Jonna Johansson, 17 år, har skrivit om sin uppväxt med en alkoholiserad förälder. ”Vi har ingen kontakt i dag”, säger hon. Foto: Nicholas Carsheim/Fria Läroverken Kalmar

Jonna skrev prisad novell om uppväxten med alkoholiserad förälder

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga Jonna Johansson från Kalmar är näst bäst i landet på att skriva om alkoholens tragik.

– Många är i samma sits som mig, säger hon om sin prisade novell.

Jonna Johansson blev nyligen 2:a i nationella novelltävlingen Prata om alkohol.

– Jag är väldigt förvånad. Det är en stor tävling, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Präglade barndomen

Nästan 1.000 personer var med i tävlingen som i år hade temat ”ungdomar och alkohol”. Jonna Johansson går på Fria Läroverken i Kalmar och hennes novell på 2 sidor handlar om hennes uppväxt med en alkoholiserad förälder.

– Som barn förväntar man sig att ha en förälder som bryr sig och som hjälper till med skolarbete. Att man kan ta hem kompisar utan att skämmas. Hela min barndom är präglad av alkoholismen, säger Jonna Johansson, 17 år.

Minnen kom tillbaka

Novellen, som heter ”Jag minns”, beskriver en dag i hennes liv. Hon tycker att arbetet med novellen var jobbigt.

– Det kom tillbaka mycket minnen. Samtidigt så är det inget att skämmas över. Det var skönt att skriva av sig, säger hon.

Hur kom du på att du inte ska skämmas?

– Det kommer med tiden. Jag insåg att man inte kan bry sig om vad andra tycker. Det är många som är i samma sits som mig.

Trycks i 30.000 exemplar

Juryn beskriver novellen som osentimental. Den kommer att publiceras i en novellsamling där samtliga sex finalbidrag finns med. Boken har beställts i 30.000 exemplar, uppger bolaget Kunskapskraft och Media som ligger bakom novelltävlingen.

– Jag hoppas att novellen kan göra skillnad. Jag tror många kan relatera till det jag skriver om, säger Jonna Johansson.

Har du använt dig av några stilistiska grepp?

– Jag använder mig mycket av upprepning. Många meningar börjar med orden ”jag minns”.

Prata om alkohol

  • Novelltävlingen hölls för 10:e året.
  • Prata om alkohol drivs sedan starten 2006 av företaget Kunskapskraft och Media med medel från branschföreningarna Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL) och Sveriges Bryggerier.
  • Ett syfte är att motverka att unga konsumerar alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.