Anna Wretling Clarin på Jordbruksverket

Förändringar inom djursjukvården är på väg

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på personal som kan söva djur eller ge djur lugnande läkemedel inför en undersökning är stor. För att fler ska kunna utföra dessa arbetsuppgifter diskuterar Jordbruksverket nu om även djurvårdarna ska få göra detta.

Det är Jordbruksverket som utformar bestämmelserna om vem som får göra vad och för att förbättra situationen ses nu föreskrifterna för vem som får göra vad över. Ett av förslagen är att djurvårdarna ska få en utökad behörighet, alltså att de ska få utföra vissa arbetsuppgifter som bara djursjukskötare får göra i dag.

– Ja vi håller på att göra en ändring i våra föreskrifter, och ett undantag i det så kallade behandlingsförbudet. Och en sådan sak är att ge djurvårdare en möjlighet att söva djur under operation under veterinärens ansvar, säger Anna Wretling Clarin på Jordbruksverket.

Jourtid extra utsatt

Det är egentligen inget nytt fenomen att det råder brist på legitimerade djursjukskötare inom djursjukvården, för så har det sett ut under ett par år. Men för att minska arbetsbelastningen på de legitimerade djursjukskötarna ser Jordbruksverket över inom vilka områden som fler händer behövs.

– Ja som det ser ut är det ju framförallt på jourtid och under operation som det behövs, säger Anna Wretling Clarin.

Konsekvenser för djuren

Hur påverkar det här djuren och dess ägare och hur allvarligt är det?

– Det är ganska allvarligt, vi vill ju kunna säkerställa en god vård och bristen gör ju att vården inte går så snabbt som det borde. Det kan ta längre tid att få den vård man behöver, operationer kan bli inställda eller fördröjas och det kan vara svårt att hitta en klinik som har jouröppet, säger Anna Wretling Clarin.

Utbilda djurvårdarna

Förslaget om en utökad behörighet för djurvårdarna, hur ska det rent praktiskt gå till?

– Det handlar om en kortare utbildning med inriktning på de moment som omfattas av undantaget. Så en grundläggande utbildning och så ett visst krav på arbetsliverfarenhet behövs, berättar Anna Wretling Clarin.

Förslaget ska ut på remiss nu i december och förhoppningen är att det ska drivas igenom till våren 2017.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.