Många kontaktar jourhavande präst under december månad. Foto: SVT/TT

Många mår dåligt vid årets slut

Uppdaterad
Publicerad

Jul och nyårsfirande förknippas ofta med glädje, familjeliv och gemenskap. Men för många blir ensamheten mer markant än någonsin. Samtalen till jourhavande präst ökar kraftigt. Speciellt under julen.

– Vi ser tydligt under december att det blir fler och fler som ringer till jourhavande präst. För många är de stora högtiderna en fantastisk avkoppling men det finns människor som har en helt annan bild. Helgerna kanske förstärker ensamhet och utanförskap, berättar Erik Sidenvall, enhetschef Växjö stift. 

Fler samtal än till räddningstjänsten

Om man vill komma i kontakt med en jourhavande präst ringer man 112 och SOS Alarm. Under de senaste åren har samtalen ökat kraftigt.

Sedan 2012 är det varje år över 100 000 samtal. Förra året tog SOS emot 109 468 samtal. Det är fler än till den kommunala räddningstjänsten.  

– Det finns ett utanförskap i samhället. Vi har många sociala skyddsnät som hjälper dig om du hamnar utanför men det finns också en utslagning. Det kan vara en grund till att allt fler söker sig till oss, säger Erik Sidenvall. 

Bad om livets sista samtal

I år fyllde jourhavande präst 60 år och allt började med en liten annons i Öresunds-posten den 7 februari 1956. Den skånske prästen Erik Bernspång bad folk att ringa ett visst telefonnummer innan de tog livet av sig. Idag är jourverksamheten utspridd över hela landet och tar emot samtal alla dagar mellan 21.00 och 06.00. 

Svenska kyrkan brottas med en utveckling där de tappar medlemmar. Ändå ökar människors vilja att söka sig dit när de behöver stöd eller bara någon att prata med. 

– En sak kan vara att vi är den enda jouren som har öppet hela natten som är kvar. Så om bekymren blir för stora på kvällskvisten kanske man känner att det inte finns någon annan att prata med, avslutar Erik Sidenvall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.