Foto: SVT

70-årige ”Joye” påkörd under cyklingen

Uppdaterad
Publicerad

”Joye” Matscheka blev påkörd under cyklingen, men lyckades efter en stunds återhämtning ta sig vidare i tävlingen.

George ”Joye” Matscheka är med sina 70 år en av de äldsta deltagarna i årets Ironman, och leder just nu i sin åldersgrupp.

När han passerar SVT Nyheter Smålands reporter vid andra växlingen visar det sig dock att han varit med om en otäckt intermezzo under cyklingen.

Ironman Kalmar

Det var när han hade stannat för att hjälpa en annan cyklist som fått punktering, som han blev påkörd av en tredje cyklist som kom i full fart.

”Låg däckad i fem minuter”

Efter smällen blev han liggande under en kortare stund:

– Jag låg säkert däckad i fem minuter, säger Joye med andan i halsen.

– Jag trodde cykeln hade gått sönder, men det var bara lite pill. Jag förlorade säkert tio minuter.

”Ska klara det här”

Även simningen innebar en del blessyrer för ”Joye” Matscheka. När han klev upp på mattan och drog av sig badmössan hade han fått ett sår i pannan. ”Lite smällar får man räkna med” hette det då.

Och efter olyckan vid cyklingen har han ett sår på höften och det gjorde ganska ont, säger han. Men 70-åringen vägrar att ge upp:

– Vi får se var såren sitter efter löpningen. Vi tar en detalj i taget. Vi får se om jag klarar maran. Än är det inget fara. I värsta fall får man gå runt, säger Joye.

Men han klarade löpningen galant och kom till slut i mål på 13:31:56.

– Jag bara njöt hela vägen, förutom när jag fick smällen. Löpningen är roligast, det är där publiken är. Sedan har jag varit med i tv och tidningar, så folk känner igen mig och skriker heja ”Joye”. Det är jättegulligt och kul, sa ”Joye” Matscheka i SVT Nyheters direktsändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ironman Kalmar

Mer i ämnet