Samlar in julklappar till utsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

Antalet familjer som kämpar för att få ihop pengar till vardagen blir allt fler. Det blir extra tydligt i juletid då många barn blir utan julklappar. Men hopp om ”Ljusare jul” finns.

När presenter och julmat ska inhandlas blir det för många familjer lite kärvare tider och många barn blir helt utan julklappar. För att ändra på detta startade tre företag i Jönköping samarbetet ”Ljusare jul” och på ett av stadens hotell ska nu klappar samlas under granen för att sedan med hjälp av Frälsningsarmén och Kvinnojouren delas ut till socioekonomiskt utsatta barn.

– För många blir detta den enda julklappen de får, säger Kim Andersen från Frälsningsarmén i Jönköping. Förra året kunde vi med hjälp av samarbetet dela ut över 1000 stycken. I år hoppas vi på ännu fler.

Samarbetet ”Ljusare jul” och julklappsinsamlingen fick stort gehör. Därför togs beslutet att det skulle bli ett årligt återkommande inslag. Företag och privatpersoner kan anonymt lämna ett paket under granen på ett hotell,  här finns även önskelistor som barn själva har skrivit.

– Många företagare vill skänka julklappar men vet inte hur. Detta blir en kanal och det är många som vill ge, säger Liza Manestam, projektledare.

Växande projekt

Hon berättar att de förra året fick 50 innebandyklubbor från ett företag. De anställda på ett dag-spa skänkte var sin timme för att ge gratis hårklippning eller make up.

– Vi träffar andra företag och ber dem skänka julklappar. Gensvaret har varit enormt.

I år har projektet vuxit och paketinsamlingar kommer äga rum även i Växjö, Norrköping och Malmö.

– Det är fantastiskt, säger Kim Andersen. När barnen kommer till skolan efter jullovet vill de gärna berätta vad de fått i julklapp. På det här sättet får fler vara med i den gemenskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.