Foto: Niclas Wimmerberg

Kaj tvingades lida i ett drygt år – i onödan

Uppdaterad
Publicerad

I ett år tvingades Kaj Bergstrand leva med kateter och svåra smärtor. Han skickades runt mellan läkare innan han till slut fick besked om att problemen kunde åtgärdas på tio minuter med en enkel värmebehandling

– Det här är det jävligaste jag varit med om, tretton månader av onödigt lidande, säger Kaj Bergstrand.

Kajs problem, prostataförstoringen, gjorde att han tvingades bära kateter under en lång tid. Han led av svåra smärtor med infektioner som krävde flera akutbesök men också hemsjukvård. Under tiden blev han skickad mellan olika läkare men fick inga besked om behandling.

– Jag träffade fem eller sex olika läkare. Och så höll det på. Inte ett ord om vad dom skulle göra eller när dom eller vad dom skulle göra för något.

Operation var uteslutet eftersom Kaj är en så kallad högriskpatient med flera olika sjukdomar. Först efter ett år fick han information om att det fanns ett alternativ. Han skickades då till en doktor i Kalmar som under många år utvecklat en välkänd värmebehandlingsmetod som nu anses ge lika bra resultat som traditionell operation. Tekniken finns på flera landsting runt om i Sverige, bland annat i Jönköping, men används sällan.

– Det är en smärtfri behandling som tar mellan 6-10 minuter. Den görs med lokalbedövning. Patienten kan sedan hoppa i byxorna och till och med köra bilen hem, säger urologen Sony Schelin i Kalmar.

”Ren okunskap”

Efter besöket i Kalmar var Kaj Bergstrand mycket upprörd.

– Dom kunde skickat mig första dagen. Efteråt har jag grämt mig. Tänk att jag har behövt plågats så jävligt i över ett års tid, säger han.

– Ofta är det så att när det tar lång tid så beror det på att patienten har andra problem som gör det komplicerat. Det kan vara andra sjukdomar som måste få behandling först, säger David Robinsson, medicinskt ansvarig läkare på Höglandssjukhuset i Eksjö där Kaj vårdades.

– Det är ren och skär okunskap. Vidareutbildningar har i princip upphört inom landstingen och då är det väldigt svårt att snappa upp saker som händer i utvecklingen, det här ingreppet betyder också halva kostnaden för landstinget, hävdar urologen Sony Schelin i Kalmar.

Erbjuds på andra håll

Men på Höglandssjukhuset i Eksjö känner läkarna till metoden och har använt den, men väljer nu att remittera patienter som behöver metoden.

– Vi vill erbjuda patienterna den bästa behandlingen och det är operation anser vi. För de patienter som inte kan opereras så erbjuder vi den här värmebehandlingen på andra håll istället. När vi använde den metoden här så hade vi för få patienter för att vi skulle bli duktiga på metoden, säger David Robinsson.

Cancerdrabbade prioriteras

Ungefär en tredjedel av alla män kommer under sin livstid att kräva en aktiv behandling det vill säga operation eller värmebehandling av förstorad prostata. Då handlar det inte om prostatacancer utan om godartad prostataförstoring men som ställer till svåra problem med förträngning i urinblåsan.

David Robinsson på Höglandssjukhuset i Eksjö menar att det finns en risk att patienter med prostataförstoring får vänta längre eftersom det finns nationella riktlinjer att cancerpatienter ska prioriteras.

– Vi har sagt i Sverige att vi ska prioritera dem som lider av cancer i prostatan eller urinblåsan i första hand och det gör att de här patienterna tyvärr kommer lite i skymundan av dem med misstänkt cancer, säger David Robinsson medicinskt ansvarig läkare på Höglandsjukhuset.

Saknas resurser

Men hur kunde det ändå ta tretton månader innan Kaj skickades till Kalmar?

– Jag kommenterar inte enskilda fall. Principen är att så snabbt som möjligt skall ge patienten rätt behandling, säger han.

Har ni för hög arbetsbelastning?

– Om patienten har träffat fem eller sex olika läkare så har vi så klart misslyckats i det fallet. Vi skulle behöva mer resurser för att kunna ta hand om alla patienter på ett optimalt sätt, så är det ju.

Se hela inslaget om Kajs kamp för att få rätt behandling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.