Kalendernostalgi på biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

På stadsbiblioteket i Växjö kan den julfrälste just nu få en nostalgitripp. Där ställs nämligen radio och TV:s julkalendrar från 60- och 70-talet ut fram till början av januari.

Det var när bibliotekarien Nina Stigsdotter Benitez gick igenom några lådor med saker som hennes mamma hade sparat som hon hittade dem – adventskalendrarna från hennes och systern Ylvas uppväxt.

– Här har vi den jag tror är äldst av dem. Den är från 1963, säger hon och visar en kalender som föreställer en husfasad.

Nostalgitripp

Att hitta de gamla kalendrarna väckte givetvis en hel del minnen.

– Man kommer ihåg känslan när man satt där framför teven och väntade på att det skulle börja. Och så tror jag att barnen fortfarande känner. Det är lite speciellt med julkalendern, säger Nina.

Har ställts ut en gång tidigare

Redan förra året visades kalendrarna på biblioteket på Hovshaga i Växjö.

– Det var många som tittade och tyckte att det var jätteroligt. Stora och små tittade tillsammans och det var igenkänningen som många tyckte om.

Teskedsgumman är favoriten

Ninas personliga favorit finns såklart med på utställningen.

– Det är absolut Teskedsgumman som är adventskalendrarnas adventskalender. Här har vi både luckor och så hade de börjat med att man fick klistra in bilder. Så man öppnade en lucka varje dag och klistrade in en bild, berättar hon och visar kalendern som är full med inklistrade figurer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.