Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län och säger att vårdplatsläget är normalt i regionen. Foto: SVT

Kalmar bäst i landet när det gäller vårdplatser

Publicerad

En överbeläggning på tre sjukhus – i mitten av januari såg vårdplatsläget inte ut att lida någon akut brist. Något som tycks vara en generell bild av situationen i Kalmar län.

– Vi har lyckats ganska bra rekryteringsmässigt, säger Johan Rosenqvist hälso- och sjukvårdsdirektör.

Alla regioner i landet förutom Kalmar behöver öka antalet disponibla vårdplatser på kort sikt, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Och att det inte råder någon akut vårdplatsbrist i Region Kalmar län märks av då det sällan blir överbeläggningar. När SVT Småland kontaktar hälso- och sjukvårdsdirektören den 15 januari så bekräftar han just det.

Normalt vårdplatsläge

– Just nu har vi inga överbeläggningar på sjukhuset i Kalmar, inga i Västervik och en i Oskarshamn. Tillgången till vårdplatser ser normal ut.

Antalet disponibla vårdplatser förändras beroende på bemanningsläget och är därför inte konstant, men generellt råder det alltså ingen brist i Kalmarregionen.

Utfasningen av hyrpersonal påverkar ”marginellt”

Precis som i region Kronoberg så pågår utfasningen av hyrpersonal och vid årets slut har Region Kalmar län som mål att endast två procent av personalkostnaderna ska gå till hyrpersonal, något som ses som hyroberoende.

– Det har påverkat vårdplatsläget lite grann men ganska marginellt för vi har lyckats ganska bra rekryteringsmässigt. Det har vi märkt av lite mer vid sjukhuset i Oskarshamn som ju är ett mindre sjukhus, säger Johan Rosenqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.