Headhunting av lärare Foto: Lina Svensson/SVT

Kalmar headhuntar lärare från småkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nybros skolchef anser att Kalmar kommun har en alltför aggresiv rekryteringsmetod av både lärare och skolledare.

Kalmar kommun plockade ut lönelistor för Nybros lärare, ringde utvalda lärare, och erbjöd upp till 6000 kronor högre lön om de tog ett jobb i Kalmar istället.

Enligt Nybros skolchef Kjell Fernandi har Kalmar headhuntat lärare i fler av länets småkommuner, bland annat från Nybro och Mönsterås.

Lärarbrist i Småland

Svårt med lärarrekrytering

Han anser att sättet att locka på lärare från kommun till kommun inte främjar samarbetet i länet. När han under ett skolchefsmöte i våras tog upp situationen fick han medhåll från flera kommuner.

– Alla kommuner kämpar hårt och har svårt med lärarrekrytering, men de större kommunerna har större resurser, säger Kjell Fernandi.

Svårt att neka löneförhöjning

Han anser även att skolan behöver stabilitet inom lärarkåren och att det annars riskerar att gå ut över eleverna och undervisningen.

– Jag vet att endel lärare har tackat ja. Får en lärare ett erbjudande om en löneförhöjning på 6 000 kronor är det svårt att tacka nej, säger Kjell Fernandi.

Mats Linde förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen i Kalmar kommun menar att det är på tiden att lärarlönerna höjs och att det dessutom är ett önskemål från lärarnas fackförbund.

Han hänvisar till att flera branscher använder sig av headhunting och ser inget negativit i att aktivt rekrytera lärare från andra kommuner.

Även skolledare har headhuntats

– På skolledarsidan har några tackat nej trots att de fått ganska så feta anbud och det gläder oss att dom vill va kvar hos oss, säger Kjell Fernandi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Småland

Mer i ämnet