Foto: Scanpix

Kalmarborna tar cykeln även på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Ett aktivt arbete sedan 3,5 år tillbaka och goda förutsättningar ligger bakom att 21 procent av Kalmarborna väljer cykeln.

En något andfådd Thomas Eidrup svarar i telefon. Han jobbar med projektet Kalmar Cykelstad och är själv ute och cyklar när jag får tag på honom.

Varför är det så många i Kalmar som väljer cykeln?

– Vi har goda förutsättningar i och med att avstånden är rimliga och vi inte har speciellt stora höjdskillnader. Dessutom är vintrarna för det mesta inte så fruktansvärt stränga, utan ungefär hälften cyklar vidare under vinterhalvåret också, om än inte i samma utsträckning.

Men har ni på kommunen gjort något också för att främja cyklandet?

– Vi jobbar hårt. Det är en nysatsning sedan 3,5 år tillbaka på cykling i Kalmar. Det innefattar att vi bygger bort felande länkar, vi har skapat cykelvägvisning och placerat ut cykelluftpumpar på olika platser.

– Sedan försöker vi jobba med attitydpåverkan. Vi tar fram en cykelkarta årligen och sprider på alla möjliga sätt. Just nu arbetar vi mot de anställda i Hansaområdet för att inspirera dem att ta cykeln till jobbet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.