Hans Lundberg är volontär och han vill kunna åka ner flera gånger per år.

”Kan stjälpa mer än hjälpa”

Publicerad

Flera traditionella hjälporganisationer reagerar på att volontärresor säljs för dyra summor.

Att det har blivit allt vanligare att kommersiella organisationer säljer volontärresor oroar flertalet småländska hjälporganisationer. Peter Toftgård, chef över programavdelningen på Erikshjälpen, menar att det finns en fara med att utsatta barn får möta nya ansikten hela tiden. Han säger att det inte blir samma stabilitet som när traditionella hjälporganisationer arbetar:

– Att hela tiden möta nya människor kan vara väldigt destruktivt för utvecklingen för det barnet, och kan snarare stjälpa än att hjälpa, säger Peter Toftgård som får medhåll av både volontärer i EFI Fadder och rumäner som Smålandsnytt möter i Marghita i Rumänien.

Smålandsnytt i Rumänien

”Svårt för barnen”

– Om barnen fäster sig vid dem blir det svårare när de försvinner. Det blir svårt för barnen om de visar ömhet och sedan bara ger sig iväg, säger Josef Sandor som levt många år på barnhem.

– Barnen har stort behov av stabilitet. De behöver människor som de kan lita på, säger Valentina Ferkhe som jobbat på barnhem och med familjehem i många år i Rumänien.

Projects abroad som marknadsför volontärresor förstår kritiken.

– Men jag tycker ändå att det faktum att någon volontär kommer dit och ser de här barnen, även om det är under kortare tid, är bättre än att inget sker, säger Lars Lindberg på Projects abroads Sverigekontor.

”Det hindrar intresserade”

Några volontärer från EFI Fadder, med ursprung i frikyrkorörelsen, hävdar att de höga priserna som de kommersiella aktörerna tar för att ordna hjälpprojekt hindrar intresserade från att åka iväg många gånger och därmed få kontinuitet.

– För en månad får vi betala 4500 kronor för mat, husrum och resa hit till Marghita i Rumänien, berättar Hans Lundberg från Lammhult.

– Att betala 20 000 kronor som de kommersiella organisationerna tar är otänkbart. Jag vill ju åka ner ofta och hjälpa till här, avslutar Rolf Gustavsson från Värnamo som är på plats för att hjälpa till att bygga ett familjehem åt bland annat romska barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsnytt i Rumänien

Mer i ämnet