Hans Nyman är kemist och isexpert. Här lagar han hålet så att matchen mellan HV71 och Karlskrona HK kunde fortsätta. Foto: Janne Wrangberth/Jönköpings-Posten

Kemisten som blev matchens hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Att kemisten Hans Nyman råkade vara i Jönköping på lördagen blev räddningen för isen i Kinnarps arena och Karlskrona HK.

Det var i den första periodvilan i matchen mellan HV71 och Karlskrona hade spelats i en period som hålet precis vid målburen upptäcktes. Salt och vatten från de slangar som kyler isen hade läckt upp och inledningsvis såg det ut som att matchen skulle behöva avbrytas. 

Var i Jönköping i annat ärende

Men så kom arenachefen Bengt Halvarsson ihåg att kemisten Hans Nyman var i stan för att coacha sin son som spelar curling på elitserierienivå. Han och Hans hade kommit överens om att curlinggänget skulle komma till Kinnarps efter att de spelat klart sina egna matcher. Bengt ringde ett antal gånger till Hans Nyman som dock inte var så lätt att få tag på.

– Eftersom jag är coach för curlingkillarna hade jag satt mobilen på ljudlöst och upptäckte inte först att Bengt försökt nå mig. Men jag hade ganska många missade samtal när jag väl tog upp telefonen…

Hämtade salt i restaurangen

Hans Nyman är alltså kemist och jobbar till vardags med att utbilda ishallspersonal. Det nödläge som uppstod under lördagen mötte han på flera fronter. Först beordrade han en så kallad torrhyvling med ismaskinen. Sedan fixade han en köldblandning med salt och snö som han använde i det hål vid målburen där vattnet från slangarna under isen läckte ut.

– Jag gick upp till restaurangen för att få tag i saltet och då skojade jag med tjejerna som jobbade där om att de kunde glömma att den tidiga hemgång som de skulle ha fått om matchen avbrutits, säger Hans Nyman till SVT Nyheter.

Håller på Timrå

Efter en betydligt längre periodpaus än normalt kunde matchen till slut spelas klart, och Karlskrona vann till slut med fyra mål mot ett. Men räddaren Hans Nyman brydde sig inte om vilket av lagen som plockade poängen.

– Nej, inte för fem öre, jag håller på Timrå när det gäller hockey, säger han med ett skratt.

Det var tidningen Jönköpings-Posten som först berättade om att Hans Nyman var den som räddade isen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.