Foto: Pererik Åberg

Klara nätter orsakar halka i Småland

Uppdaterad
Publicerad

På sina håll i Kronoberg och Kalmar var det frost och fläckvis halka på onsdagsmorgonen. Och SVT:s meteorolog Nitzan Cohen varnar nu för att vi får räkna med liknande morgnar från och med nu.

– Är det klara nätter och morgnar och samtidigt svag vind då får man vara beredd på att det kan uppstå halka redan nu, säger han till SVT Nyheter Småland.

Enligt Nitzan har vi nu kommit in i årstiden då det snabbt kan ställa om till frost och uppstå halka. Det är när det är klart på natten och temperaturens sjunker snabbt.

Och det är speciellt på vissa platser som riskerna är som störst.

– På broar och vid vattendrag som det ju finns mycket av i Småland, säger han.

Klar natt mot lördag

Redan nu kan han se att natten mot lördag troligen kommer bli klar. Men samtidigt blåsig vilket kan göra att halkan uteblir.

– Det gäller att följa väderprognosen om det börjar bli fler kalla nätter, säger han.

Om det är läge att byta till vinterdäck redan nu är upp till var och en att göra sin egen bedömning tycker han. Enligt Transportstyrelsen ska fordon ha vinterdäck eller dubbdäck från 1 december – 31 mars. Men redan från 1 oktober är det tillåtet att byta om det är vinterväglag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.