Sofiakyrkan i Jönköping. Foto: SVT

Klockringning mot nazism anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Ringningen i klockorna på första maj i Jönköping var ett brott mot kyrkostadgan. Det menar Lars-Erik Bergqvist som nu anmält händelsen till domkapitlet i Växjö stift.

– Kyrkklockarna är till för att sammankalla till gudstjänst och avsteg från det kan ske vid direkta krigshot mot landet, man får inte ringa i preventivt syfte, säger Lars-Erik Bergqvist.

Lars-Erik Bergqvist är medlem i Svenska kyrkan i Södertälje, men enligt Svenska kyrkan har han inga officiella uppdrag. Han har lämnat in en anmälan till domkapitlet i Växjö stift, mot de två timmar långa ringningarna i kyrkklockorna under demonstrationerna på första maj i Jönköping.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Ett politiskt ställningstagande

– Vad jag har hört från polisen så handlade det inte om någon ockupation i Jönköping, man måste vara väldigt försiktig med den här typen av politiska ställningstaganden, säger Lars-Erik Bergqvist.

Vid utomhusgudstjänsten, som hölls utanför Sofiakyrkan i Jönköping den första maj, ringde kyrkan i klockorna för att varna för fara, då det nazistiska partiet Svenskarnas parti demonstrerade.

Senast klockringning användes i annat samband än gudstjänst var under andra världskriget. Lars-Erik Bergqvist har själv släkt som hamnade i Auschwitz under andra världskriget och har alltid arbetat mot nationalsocialism.

Gör demonstranterna till offer

Han tycker att klockringningarna i Jönköping missade målet och bidrar till att göra demonstranterna till offer.

– Istället skulle man ställt upp tusen personer i led som nazisterna fick marschera igenom. Alla sjungandes med träkors i händerna.

En sådan protest skulle ha påverkat de demonstrerande nazisterna mer, tror Lars-Erik Bergqvist.

Texten har uppdaterats. Tidigare uppgav vi felaktigt att Bergqvist är biskopsassistent, det stämmer inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet