Foto: Kaisa Andersson/SVT

Kommunalrådet: ”Staten lämnar människor att frysa ihjäl”

Uppdaterad
Publicerad

Staten tar inte tillräckligt ansvar för de utvisade människor som lämnas vind för våg när deras bistånd och boende dras in. I stället lämpas det humanitära insatserna över på kommunerna, anser Åke Carlson (C), kommunalråd i Uppvidinge kommun.

Han är tydligt upprörd över Behmnet Beshas fall, som han tycker är en bra illustration på när staten lämpar över sina problem på kommunerna.

– Staten måste ta ansvar för sin verksamhet. De kan inte först hämta in en människa, sätta den i förvar och sen helt plötsligt låta dem ta vägen vart de vill. Det går inte i ett rättssamhälle eller i ett samhälle som har ambitioner när det gäller mänskliga rättigheter, säger han.

”Ingen plan B”

– Vi har sagt att vi ska utvisa väldigt många människor, men alla går inte att utvisa, och det visste vi egentligen innan. Och då har vi ingen plan B, säger han.

Men tanken med lagändringen var att skapa ett incitament för att få människor som inte har rätt att vara kvar i Sverige att lämna. Är inte det här ett sätt att göra det på?

– Det är naturligt, men samtidigt har vi en lagstiftning och syn på människor i den andra änden där vi säger att vi inte vill att människor ska svälta eller frysa ihjäl i Sverige. Det där måste fungera i hop.

Betalade för bussbiljetten

Att Migrationsverket i Åstorp ordnade med Behmnet Beshas resa till Lenhovda är en detalj som Åke Carlson återkommer till.

Migrationsverket bekräftar att man köpt en bussbiljett till henne, efter att man tagit kontakt med frikyrkoförsamlingen. Men man säger samtidigt att detta inte är ovanligt i samband med att avvisade personer skrivs ut från förvaret.

– Om personen i fråga har ordnat ett boende som kan ta emot honom eller henne har vi möjlighet att tillhandahålla en biljett dit, säger Michelle Bornestad, presskommunikatör på Migrationsverket.

”Så vi hanterade romerna på 50-talet”

Men Åke Carlson (C) tycker att Migrationsverkets arbetssätt är häpnadsväckande.

– Ska man kunna ge dem en bussbiljett så de kan söka stöd i en annan kommun, då är vi tillbaka till hur vi hanterade romerna på femtiotalet. Då mötte socialnämnden upp vid kommungränsen med kaffe och varma mackor så att de skulle gå vidare till nästa kommun. Man löser sitt problem utan hänsyn till vad det får för effekt för en enskild människa eller för en enskild kommun, säger Åke Carlson.

Han sitter i Centerpartiets partistyrelse och säger att han är beredd att driva frågan om hur de utvisade ska hanteras nationellt.

– Jag har full respekt för att man vill begränsa antalet människor som kommer hit. Men vi måste ta hand om de som kommer hit. Vi kan inte acceptera att människor fryser och svälter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.