Foto: Jessica Gow/TT

Kommuner vill behålla nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

17 kommuner, däribland Växjö och Mörbylånga, vill att de asylsökande ska få stanna i den kommun där de har bott innan de fick uppehållstillstånd. Det framgår av ett brev som skickats till Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

I brevet skriver kommunerna att det skulle innebära flera fördelar, bland annat för att barn som rotat sig i skola och förskola då får behålla kompisar och vuxna som de blivit trygga med.

Kommunerna påpekar också om de asylsökande får stanna kan frivilligorganisationer fortsätta att stötta familjerna och de vuxna fortsätta om de börjat praktik. Det här skriver Barometern.

Hur många nyanlända, det vill säga personer som har fått uppehållstillstånd, som en kommun ska ta emot bestäms i en kvot. Kommunerna vill nu att de asylsökande som stannar efter att de fått uppehållstillstånd ska räknas in i den kvoten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.