Sham Droubi är en av konstnärerna som arbetat under en vecka på Virserums konsthall. Hon hoppas kunna fortsätta sin konstkarriär i Sverige, säger hon. Foto: Niclas Wimmerberg

Konstnärer på flykt ställer ut i Virserum

Uppdaterad
Publicerad

15 nyanlända konstnärer har bjudits in till Virserums konsthall för att skapa under en vecka. Tanken är att skapa en mötesplats mellan svensk och syrisk konst, säger upphovsmannen Ghassan Al Saadi.

Konstnärerna fick en vecka på sig att skapa sina verk på övervåningen i Virserum konsthall utställning Visioner Öst och Väst. Den som just nu visas i lilla salen.

– Jag har lärt mig jättemycket på den här konstveckan. Nya kunskaper, nya människor och nya erfarenheter, säger Orwah Hamzat från Syrien.

Tillsammans med Ghassan Al Saadi som tidigare drev Palestinian Center for Art and Culture i Damaskus Syrien har Virserums Konsthall bjudit in 15 konstnärer från olika delar av världen.

– Vi vill helt enkelt visa vad konstnärer från bland annat Syrien och Palestina kan men också skapa en mötesplats där dom skapar tillsammans under en vecka, säger Ghassan Al Saadi som kom på idén.

Utställningen Visioner Öst och Väst invigdes 5 februari tillsammans med den stora broderiutställningen och pågår på Virserums konsthall till och med den 8 mars.

– Det här är ett helt nytt arbetssätt för oss och vi tycker att det blev väldigt lyckat, Det är möjlighet för olika konstnärer att träffa varandra och oss. Och att få måla, säger Carolina Jonsson som är projektledare vid Virserum Konsthall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.