Foto: SVT

Kosttillskott som kan ge hjärtinfarkt till salu

Publicerad

Livsmedelsbutiker, hälsokostbutiker, apotek och gym har kontrollerats av Miljösamverkan Sydost. Ett par otillåtna kosttillskott togs omedelbart bort från affärerna.

Totalt har 201 produkter kontrollerats i 74 olika verksamheter i Kalmar län och på Gotland. Fyra av dessa produkter fick saluförbud.

En produkt innehöll synefrin i kombination med koffein. Synefrin är en uppiggande substans som påverkar hjärta och kärl och har kopplats samman med hjärtinfarkt, illamående och svimningar. Tillsammans med koffein förstärks effekterna.

En annan produkt innehöll DMBA/AMP-citrat i form av 4-metyl-2-pentanam som påverkar hjärta och blodkärl och kan ge hjärtinfarkt och hjärnblödning.

Två produkter hittades som saknade svensk märkning.

Samtliga produkter som belagts med saluförbud har plockats bort för försäljning i de olika verksamheterna.

Mer kontroller

– Kosttillskott är ett komplext område under ständig förändring och som i och med det ställer höga krav på kunskap hos konsumenter, verksamheter och kontrollmyndigheter, säger Anna Johansson, projektledare på Miljösamverkan Sydost.

– Det är därför viktigt att arbeta vidare med kontrollen och informationen till företagare och konsumenten. Mycket arbete återstår för att få en fullständig bild över hur marknaden ser ut, menar Anna Johansson.

Miljösamverkan Sydost, som verkar i Kalmar län och på Gotland, menar att det behövs mer utbildning och nationell samordning av kontroller, men även förbud.

Plus

I höstas rapporterade SVT:s konsumentprogram Plus om att vi svenskar äter allt mer kosttillskott. Samtidigt brister kontrollen av produkterna.

Produkter som fått saluförbud i en kommun kan lätt köpas i en annan, eller på nätet. Det visar Plus granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.