Joakim Agnas från Stockholmsfilharmonikerna spelar på logen i Ingebo för miljöns skull. Foto: Kaisa Andersson

Här blir klassisk musik till solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som visfestivalen i Västervik är i full gång ordnas en lite annorlunda musikfestival utanför Vimmerby. Här ska klassisk musik omvandlas till förnyelsebar energi.

Allt började förra sommaren när Joakim Agnas, förstetrumpetare i Stockholmsfilharmonikerna gjorde ett stopp med sin familj på Ingebo hagar, söder om Vimmerby.

Här driver Kristina Lindelöf Krav-gård, ekokafe och bed and breakfast, och mötet mynnade ut i idén att ordna en välgörenhetskonsert för miljön.

Sveriges bästa klassiska musiker

På lördag tar åtta klassiska musiker från Sveriges största symfoniorkestrar plats i gårdens loge för minifestivalen Musik i Kretslopp.

– Som musiker så kan man inte göra så mycket mer än att sopsortera, köra miljövänlig bil och försöka vara så miljövänlig som möjligt i vardagen. Vi kan ju inte uppfinna något som kan lösa miljöproblemen. Men vi kan spela musik, säger Joakim Agnas.

Musik blir till solenergi

Alla intäkter från konserten, som både bjuder på visor, Mozart och jazz, går oavkortat till att köpa solceller. Solcellerna ska sedan sättas upp på ett tak i Vimmerby och avkastningen från solenergin man säljer går i sin tur vidare till kulturskolan i Vimmerby.

På så vis blir musik till el – som blir till musik igen, säger Kristina Lindelöf, som driver Ingebo hagar.

– Kanske någon ung musiker från Kulturskolan här kommer spela i Stockholmsfilharmonikerna i framtiden. Då blir det ju verkligen musik i kretslopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.