Krismöte inför stormen

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen hölls ett krismöte inför stormen Alexander i Kronobergs län. Deltog gjorde bland annat räddningstjänsten och flera kommuner.

Alla aktörer som kan bli berörda av den kommande stormen diskuterade under fredagsförmiddagen över kommunikationssystemet Rakel. Bland annat försvarsmakten, länsstyrelsen, polisen, räddningstjänsten och länets kommuner.

”Vi är förberedda”

Klockan 13 på fredagseftermiddagen höll berörda aktörer i Ljungby kommun ett mer lokalt möte. I det deltog till exempel gatuavdelningen, socialen, kommunens informationsavdelning och ambulansen.

Stormen Alexander

– Trots att vi har fått en nedgradering till en klass 1-varning så är känner vi ändå att vi måste ha en hög beredskap  för våra medborgare, säger Mikael Homstrand som är den räddningschef som är i beredskap i Ljungby till Smålandsnytts reporter på plats.

– De insatser som vi kan planera sedan tidigare gör vi nu under eftermiddagen, berättar Jonas Jönsson, socialchef i Ljungby kommun.

Han berättar också att kommunen under hela eftermiddagen ska ha en tät kontakt med räddningstjänsten för att se om hemtjänstpersonalen verkligen kan ge sig ut till omsorgstagarna.

Trupperna är meddelade

Även hemvärnet i Kronoberg är förberedda ifall räddningstjänsten och polisen behöver hjälp.

– Vi har meddelat våra trupper, så vi har en 20-40 man som kan rycka in. Vi kan vara i full beredskap på några timmar om det behövs, säger Dan Fjällström, bataljonschef Kronoberg.

Hemvärnet hjälper framför allt till med att bygga upp sambandscentraler och kan hjälpa till med kommunikationen mellan alla parter som är ute och utför räddningsarbete i den eventuellt kommande stormen.

– Vi kan hjälpa till att söka efter folk och assistera polis och räddningstjänst, men för att vi ska rycka in krävs order uppifrån, från försvarsmakten, säger Dan Fjällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alexander

Mer i ämnet