”Jag dör hellre än återvänder”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Sverige skrivit på ett återvändandeavtal med Afghanistan är det möjligt att skicka tillbaka asylsökande som fått nej mot deras vilja. Men protesterna har varit kraftiga, bland annat i Växjö.

Idag diskuterades frågan på Fria ordets hus i Växjö. Ahmad Rahimi var en av många oroliga asylsökande på plats:

– Jag tillhör folkgruppen hazarer och talibanerna hatar oss. Jag kan inte återvända, säger han.

Kajsa Andersson som är doktorand på Linnéuniversitetet har under ett års tid bott och jobbat i Kabul. Hon vittnar om ett land där människor lever under hot om krig och våld:

– Det är något som skapar en oro hos människorna men också en orolighet i landet, säger hon. Under tiden i Kabul kom hon det afghanska folket nära.

– Det är ett väldigt gästvänligt land samtidigt som man lever under ganska osäkra förhållanden bitvis, med attacker och våld.

”Långt ifrån säkert”

Pierre Schori är politiker, författare och tidigare FN-ambassadör och han anser att livet i Afghanistan är långt ifrån säkert.

– De rapporter vi får idag är om fortsatta strider. Det är många civila döda nu och många utländska soldater dör. Korruptionen är fortfarande stark och opiumodlingen ökar trots alla försök att hejda detta. Alla de  mål som sattes upp av de utländska militära styrkorna och regeringarna har inte uppfyllts. Det är fortfarande en djup kris och den kan endast lösas inifrån Afghanistan egentligen, inte med militära insatser utifrån.

UD avråder från resor till Afghanistan

Pierre Schori är tveksam till att Sverige nu skickar tillbaka folk till Afghanistan.

– Det är motsägesefullt. Vi skickar tillbaka dem under förevändningen att det finns säkra områden, men varför har vi då militär kvar där och varför avråder UD från alla resor till Afghanistan?

Många av de ensamkommande ungdomar som har sökt sig till Sverige och som är afghaner har kanske aldrig ens bott i landet. De har växt upp i flyktingläger i Iran eller Pakistan. En av dem är Ahmad Rahimi, 17 år. Han flydde från Iran när han var 13 år och har nu bott i Sverige i ungefär ett års tid.

Ahmad vill bli tandläkare

– Jag är afghan men i Afghanistan finns olika grupper. Jag är hazar och därför kan jag inte stanna i Afghanistan. Talibanerna dödar oss.

– Om jag skulle tvingas tillbaka till Afghanistan då vill jag dö själv. Jag vill inte komma tillbaka till Afghanistan.

Ahmad Rahimi tänker sig en framtid i Sverige, han vill fortsätta gå i skolan och ha ett lugnt liv här.

– Jag tänker på framtiden att jag vill bli tandläkare eller skådespelare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.