Protesterna mot kraftledningen växer

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade kritiker till den 20 mil långa kraftledningen en utredning om konsekvenserna av en luftledning.

2014 offentliggjorde Svenska kraftnät att de planerade att bygga en kraftledning från Oskarshamn via Nybro till Hemsjö i Blekinge och protesterna mot luftledningen har varit omfattande.

Rapporten som pressenterades idag är gjord av konsultföretaget Pöyry på uppdrag av LRF, södra och berörda kommuner och budskapet är ”gör om och gör rätt”. De vill att ledningen ska grävas ner.

Kritiserad kraftledning

Hoppas att den blir nedgrävd

Lars Andersson är en av dem som drabbas. Han kommer få en 70 meter bred ledningsgata på sin fastighet utanför Madesjö om luftledningen byggs.

– Ledningen kommer att skära fastigheten i fyra delar och så kommer jag att få den ett stenkast från min gård. Jag kommer att se den varje dag, så jag hoppas att de ändrar sig och gräver ner den, säger han.

Vi har tidigare rapporterat om en stor oro i det lilla samhället Alsterbro i Nybro kommun där över 20 hus berörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet