Vattnet rinner ur skulpturen ”Pissed Elin” vid invigningen. Nicolas Hansson, avdelningschef kultur och konst samt Eva Johansson (C) ordförande kultur- och fritidsnämnden. Foto: SVT

Pissed Elins kritiker fick också invigningstala

Uppdaterad
Publicerad

Efter många diskussioner och protester är nu ”Pissed Elin” invigd vid Växjösjön. Och även skulpturens kritiska fick invigningstala.

På lördagen invigdes ”Pissed Elin”. Det segrande, men omdiskuterade verket, är den sjätte etappen av Växjö Art Site, där medborgarna fått rösta fram vilka konstverk som ska ingå i promendstråket runt sjön.

Här kan du se en video från invigningen.

Debatten om Pissed Elin

Verket är tillägnat författaren Elin Wägner och hennes viktiga avtryck i historien, skriver Växjö kommun i sin inbjudan. Men många har reagerat på namnet eller att de inte tycker att skulpturen ger en rättvis gestaltning av Elin Wägner.

Tre släktingar till Elin Wägner har tidigare också försökt att stoppa bygget av statyn, något som försenade byggstarten.

Ett hundratal personer var på plats för att lyssna på invigningstalen.

– ”Pissed Elin” är väl just nu Sveriges mest omtalade verk, men utan all den här kritiken och det stöd vi haft hade vi inte stått här i dag. Allt som händer runt omkring konstverket blir också en del av konstverket, säger Nicholas Hansson, avdelningschef kultur och konst i Växjö kommun.

”Fruktansvärt ful”

Under invigningen på lördagen fick just de kritiska rösterna komma till tals. I en talstafett fick inbjudna Växjöbor säga sin mening om verket. Det riktades både kritik mot konstverkets namn, som flera av kritikerna menar är missvisande och inte representerar Elin Wägner, men även mot utseendet.

Växjöbon och hobbyfotografen Thomas Johansson brukar ofta vistas runt Växjösjön och gav kulturförvaltningens ledning varsit inramat foto på en solnedgång vid Valla hamn – innan Pissed Elin ställdes på plats.

– Jag tycker den är fruktansvärt ful. Jag vet inte hur man kan associera något till Elin. För mig ser det ut som en svältande fåraherde med tunna ben och en bastkjol som står och lutar sig mot en herdestång och ser bekymrad ut, säger han.

Finns det något som är bra med den då?

– Nej. Nä, men skämt å sido, den har ju väckt väldigt mycket debatt. Och det känns riktigt bra att få framföra vad man tycker och tänker.

Konstnären på plats

Konstnären själv Sara Möller var på plats vid invigningen, men höll själv inget anförande. Hon har tidigare förklarat att hon i verket abstraherar och transformerar Elin Wägner och hennes skrivna ord till ett ”feministiskt ekosystem som lyser klart i den svartaste natten och ger ringar på vattnet”.

Även Marie Eriksson, universitetslektor på institutionen för socialt arbete vid Linnéuniversitetet, talade på temat kvinnlig vrede som drivkraft.

Vad är Växjö Art Site?

Växjö Art Site är ett konststråk runt Växjösjön som sedan 2008 successivt har byggts ut. Konstverken i stråket röstas fram av Växjöborna.

Inför varje ny etapp av Växjö Art Site bjuds tre konstnärer in för att ta fram varsitt verk till tävlingen. Verken bedöms av en sakkunnig utvärderingsgrupp, för att säkra den konstnärliga kvaliteten. 

Växjöborna röstar sedan fram det segrande verket, som uppförs i stråket runt sjön.

Källa: Växjö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet