Foto: SVT

Kommunen fakturerar krögare efter salmonellasmitta

Uppdaterad
Publicerad

Borgholms kommun fakturerar Ölandsrestaurang för sina kontroller under sommarens salmonellautbrott.

Den totala summan för Borgholms kommuns arbete i samband med salmonellautbrottet hamnade på 69 460 kronor, skriver Östra Småland. Detta efter att samhällsbyggnadsnämnden beslutat att ta ut avgift för 60 timmars extra kontrolltid och för analyskostnader i samband med utredning av matförgiftning.

Allkrydda låg bakom

SVT Nyheter Småland rapporterade i somras om ett salmonellautbrott, som främst drabbade Öland. Totalt drabbades 150 personer över hela landet av salmonellautbrottet, 95 av dem insjuknade efter att de ätit på Ölandsrestaurangen. Livsmedelsverket fastslog tillslut att det var Iwi allkrydda som låg bakom utbrottet. Restaurangen sanerades och kunde öppna igen i slutet av juli.

Salmonellautbrott

Restaurangägare motsätter sig

Men restaurangens ägare Nesko Radovanovic sätter sig emot kommunens motivering till avgiften. Han anser att kommunens motivering, att avgifterna beror på bristande efterlevnad, kan tolkas som att utbrottet uppstått för att restaurangen slarvat. Samhällsbyggnadsnämnden menar i sin tur att förvaltningen alltid tar ut avgifter för extra kontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salmonellautbrott

Mer i ämnet