Kulturhusföreningen kan bli kvar året ut

Publicerad

Kulturhusföreningen behåller ledningen för Kulturhuset 2014 ut men måste senast januari 2015 lämna över driften till Jönköpings kommun. Måndagförmiddagens muntliga förberedande förhandling i Jönköpings tingsrätt slutade med ett kontroversiellt medlingsförslag.

Dagens tingsrättsförhandling gav alltså inget klart besked om hur den segslitna tvisten mellan Jönköpings kommun och Kulturhusföreningen ska lösas men väl ett kompromissförslag somi vart fall Kulturhusföreningen tolkar som en viktig delseger.

Kommunen stod unför förhandlinarna fast vid sin ståndpunkt att föreningen skulle ha lämnat ifrån sig ledningen i januari 2014. Kulturhusföreningen å sin sida hävdade att kommunen har lämnat in sin uppsägning för sent och att nytt uppsägningsdatum är januari 2015.

Kulturhuset i Jönköping

Besked senast 17 mars

Tingsrättens förslag innebär att Kulturhusföreningen behåller sin särställning som uthyrare och ledning för Kulturhuset 2014 ut men att kommunen därefter tar över. Parterna ska senast 17 mars ge tingsrättens besked om förslaget godtas eller ej.

– Förslaget går helt i linje med vårt yrkande, säger en nöjd Jon Heinpalu i kulturhusföreningen till Jönköpingsnytt.

– Går kommunen med på det slipper politikerna att få Kulturhuset som en infekterad valfråga.

Föreningens argaste motpart, kommunalrådet Anna Mårtensson (FP), är på väg till Dalarna för att åka Halvvasan och vill i dagsläget inte säga vad hon tycker.

Kommunalråden förtegna

– För bästa glid och fäste ska jag lämna mina skidor till en professionell vallare. Hur kommunen ställer sig till tingsrättens medlingsförslag återkommer jag till när vi fått mer information, säger hon.

Mårtenssons kommunalrådskollega Mats Green (M) har inte varit anträffbar för en kommentar.

För alla eventualiteter har Jönköpings tingsrätt bokat 3 juni som datum när Jönköpings kommun och Kulturhusföreningen möts i huvudförhandling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Jönköping

Mer i ämnet