Alice Bah Kuhnke höll ett brandtal för bibliotek och läsning under sitt besök i Växjö förra veckan. Foto: Johan Nordström/SVT

Kulturministern vill rädda biblioteken i Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteksnedläggningarna i Tingsryd upprör, och namninsamlingar för att rädda biblioteken har startats. Men det är inte bara kommuninvånarna som engagerar sig i frågan.

Förra veckan var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på besök i Växjö och fick då vetskap om Tingsryds kommuns beslut att lägga ner fyra biblioteksfilialer.

”Ring mig”

Nu bjuder hon in politikerna till samtal om hur biblioteken kan räddas.

– Ring mig, bjud in mig! Vi måste prata mycket mer om det här, säger hon till SVT Nyheter Småland.

– Jag förstår att det är tuffa och hårda prioriteringar som kommunpolitiker gör, men vi behöver tänka mycket längre än till nästa val. Vi behöver ha en långsiktig plan över de olika partigränserna och gemensamt investera i människorna.

”Regeringen skickar önskelistor men sällan pengar”

Men Patrick Ståhlgren (M) förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Tingsryds kommun tror inte att ett samtal till ministern är rätt väg att gå.

– Regeringen har en viss vana att skicka ner önskelistor men de skickar sällan med några pengar.  

Beslutet att lägga ner flera bibliotek togs av kommunfullmäktige i Tingsryds kommun i somras och innebär att de fyra biblioteksfilialerna i Konga, Urshult, Väckelsång och Linneryd läggs ner.

Satsar på tre huvudbibliotek

Men två miljoner kronor ska också satsas på att rusta upp de bibliotek som kommer att finnas kvar, huvudbiblioteket i Tingsryd och filialbiblioteken i Ryd och Rävemåla.

Men i Väckelsång hoppas kommuninvånarna kunna rädda kvar sitt bibliotek genom en namninsamling som har satts upp ibland annat den lokala mataffären och på biblioteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.