Foto: TT

Ny statistik: Kvinnor fuskar mer än män

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor fuskar mer än män. I alla fall att döma av den senaste statistiken från Linnéuniversitetet, där 39 studenter stängdes av förra året på grund av fusk. 27 av dem var kvinnor

– Hittills i år är andelen kvinnliga fuskare ännu större, säger Thorbjörn Nilsson, kanslichef på Linnéuniversitetet.

Han har ingen teori om varför det är så, men säger att universitetet kommer att titta närmare på frågan.

Struntar i källhänvisning

Det finns inget speciellt ämne där det fuskas mer än andra, utan fusk förekommer inom bland annat statsvetenskap, hälso- och vårdvetenskap, byggteknik, engelska, musik och bild, medieteknik och religionsvetenskap.

Det vanligaste är att det handlar om plagiat. Studenten kopierar texter som ofta hittas på nätet och låter – medvetet eller omedvetet – bli att skriva källhänvisningar.

– En del blir förvånade när de ertappas med fusk, säger Thorbjörn Nilsson. De säger att de inte hade en aning om att man inte fick göra på det sättet och tycker kanske att läraren skulle ha informerat bättre.

De flesta stängs av

Anmälningarna tas upp i universitetets disciplinnämnd, där de fälls eller frias. År 2015 kom det in 53 anmälningar om fusk i form av otillåtet samarbete, fusklappar och plagiat. I 12 fall friades studenterna, i två fall blev det varning och 39 stängdes alltså av.

– Det betyder att man inte får examinera och inte gå på föreläsningar. Det är ett hårt slag och väldigt allvarligt, givetvis, säger Thorbjörn Nilsson.

Förekommer verkligen fusklappar fortfarande?

– Ja, det gör det. I samband med skrivningar hittar vi emellanåt fusklappar på toaletterna. Det har hänt nu under våren, också.

Hur ser den typiske fuskaren ut?

– Det finns egentligen inga speciella mönster. Fusk förekommer inom alla studentgrupper, egentligen, både bland dem som kommit långt i utbildning och de som är alldeles i början.

Linnéuniversitetet på plats fem

Linnéuniversitetet hamnade med sina 39 avstängda studenter 2015 på femte plats i landet när det gäller fusk bland studenter. Mest fuskar Stockholms universitet (75 avstängningar), Lunds universitet (53), Mälardalens högskola (42) och Malmö universitet (40).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.