Foto: Bengt Gustafsson/TT

Lagavallen får pengar för unik grässatsning

Publicerad

Ljungby får arenabidrag av Svenska fotbollförbundet för att lägga hybridgräs.

Ljungby kommuns jättesatsning på Lagavallen får nu ett extra tillskott i form av 75 000 euro från Svenska Fotbollförbundets arenautvecklingsfond. Detta genom att kommunen väljer en ny form av underlag – hybridgräs.

I dag finns bara en testplan med hybridgräs i Sverige. Mattan ligger i Borås och efter ett besök bestämde sig Ljungby kommun för att det var den här typen av gräs man ville satsa på. Med en blandning av naturgräs och plastfibrer som håller ihop underlaget räknar kommunen med att det ska gå att använda planen mer än om man hade lagt traditionellt naturgräs.

– Hybridplanen kan vi belasta 22-23 timmar i veckan, vilket är detsamma som två träningar eller matcher per dag. Som kommun är vi ju intresserade av att få en större nyttjandegrad. På en sådan plan kan inte bara a-lag och damlag spela, utan också pojk- och flicklagen. Naturgräs vill man ha snygg till matcherna och då kan man bara belasta den 7-8 timmar i veckan, säger Bengt Gustafsson som är kommunens projektledare för Lagavallen.

Omfattande bygge

Satsningen på en ombyggnation av Lagavallen i Ljungby är budgeterad till att kosta 40 miljoner kronor och bidraget från Svenska fotbollförbundet på drygt 700 000 kronor blir ett välkommet tillskott.

Men om det här är första hybridplanen i Sverige så är det ju också en risk?

– Om man inte vågar ta klivet får vi ingen utveckling på arenorna i Sverige. Vi har gjort vår bedömning och Ljungby kommunen är beredda att ta risken, säger Bengt Gustafsson.

Klart om ett år

Ljungby IF spelar i division tre med både damlaget och herrlaget och bidraget till arenan kom oväntat. I övrigt är det nämligen elitarenor som fått del av pengarna och Bengt Gustafsson menar att bidraget visar att Svenska fotbollförbundet är intresserat av att någon tar steget och vågar lägga hybridgräs.

– Om solen skiner, allt funkar och vi får en mild vinter hoppas vi vara färdiga med hela projektet vid halvårsskiftet nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.