Foto: SVT

Landshövdingen avgår efter telefonsex-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter telefonsex-affären avgår nu Stefan Carlsson från posten som landshövding i Kalmar län. Han ska ha kommit överens med regeringen om att han lämnar sin post redan nu.

Avslöjandena om att Stefan Carlsson upprepade gånger ringt så kallade telefonsexsamtal för över 16.000 kronor för skattemedel blev för mycket. På tisdagskvällen kom ett pressmeddelande från länsstyrelsen att Carlsson i samråd med regeringen kommit överens om att lämna sin tjänst.

– Det är en samlad bedömning av hans möjligheter att företräda staten och vara chef för länsstyrelsen i Kalmar framöver som gör att vi känner att det inte kommer fungera, säger Annelie Roswall Ljunggren, statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi till SVT Nyheter Småland i kväll.

Landshövdingens telefonsexskandal

Tidigare under dagen sa Peter Skeppström, civilminister Ardalan Shekarabis pressekreterare, till SVT att regeringen har förtroende för Stefan Carlsson ”till något annat meddelas”.

– Det är så vi brukar svara. Den här processen gått ganska snabbt om man jämför med andra regeringsbeslut, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Hoppades komma tillbaka

Carlsson själv sa till SVT i går att han var inställd på att komma tillbaka till sitt jobb som landshövding efter att han skulle återvända från sin sjukskrivning. Carlsson sjukskrev sig för drygt en vecka sedan, dagen efter han betalat de 16.000 kronor som han ringt för.

– Jag både vill och hoppas komma tillbaka som landshövding, sa Carlsson då.

Annelie Roswall Ljunggren vill i kväll inte kommentera huruvida Stefan Carlsson själv framfört att han velat sitta kvar som landshövding under diskussionerna med regeringen.

Hur ser ni på att kunskapen att han ringt dyra sexsamtal stannade på länsstyrelsen under så lång tid utan att någon larmade?

– Det är klart att vi vill att det på varje myndighet ska finnas en kultur som är öppen och att man vågar berätta saker som inte står rätt till. Det är något man kan fundera på framöver, och det kommer man säkert också göra på länsstyrelsen i Kalmar.

Almqvist vikarierande landshövding

Länsrådet Malin Almqvist är sedan tidigare utsedd till vikarierande landshövding, och det kommer hon vara tills dess att en ny landshövding valts. Arbetet med att ta fram kandidater kommer att inledas direkt, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Från och med torsdag ska Stefan Carlsson stå till regeringens förfogande och få andra arbetsuppgifter så fort som hans sjukskrivning är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landshövdingens telefonsexskandal

Mer i ämnet