Läkare stoppas efter misstankar om lyxgåvor från patient

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Kalmar stoppar en läkare som misstänks för att ha tagit emot lyxgåvor av en patient.

Läkaren misstänks också ha lurat av en äldre kvinna en villa värd minst 15 miljoner kronor. Idag tog landstinget beslutet att tillfälligt stoppa läkaren från att jobba med patienter.

– Under utredningen har han andra arbetsuppgifter vid den hälsocentral där han arbetar, säger Mattias Alvunger, chefläkare landstinget i Kalmar.

Läkare fick lyxvilla

Intresserad av antikviteter

Historien tar sin början under en sommarpromenad i Kalmar. Läkaren, som strosade omkring och tittade på vackra hus, började tala med den gamla kvinnan som bodde i en av de mest spektakulära villorna i Kalmar. Han sa att han var intresserad av antikviteter och dom blev bekanta.

Reste till Tyskland

Påsken 2013 flyttade han in i det stora huset och i stället för att betala hyra skulle han fungera som kvinnans läkare. Kvinnans släktingar blev misstänksamma, när de fick allt svårare att få kontakt med henne. Hon verkade emellanåt drogad och förvirrad.

Det uppdagades då att kvinnan hade skrivit över huset på läkaren. De båda hade också rest till Tyskland för att avsluta kvinnans konto i en tysk bank – närmare en miljon kronor fördes då över till läkarens eget bankkonto.

Kräver att affären ogiltigförklaras

Idag är kvinnan så sjuk att hon vårdas på ett sjukhem. Läkaren bor kvar i praktvillan. I veckan lämnades en stämningsansökan mot läkaren in till Kalmar tingsrätt. Det är kvinnans gode man, en av hennes närmaste släktingar, som kräver att hela affären ska ogiltigförklaras.

Huset ska återgå i kvinnans ägo och läkaren ska betala tillbaka miljonbelopp som han lurat av kvinnan, enligt stämningsansökan.

Har det här påverkat hans arbete med patienterna?

– Den frågan är under utredning. Av det skälet har vi funnit att det är lämpligt att han arbetar med annat än patienter under tiden saken utreds, säger Mattias Alvunger.

Går han med på den tankegången?

– Ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet