Hampus Klang från Bullet fyndade bland annat en skiva med Judas Priest Foto: SVT

Radions skivarkiv säljs ut: ”Kvar tills jag stupar”

Uppdaterad
Publicerad

I dag på morgonen startade P4 Kronoberg utförsäljningen av sitt skivarkiv i Växjö. De första intressenterna hängde på låset redan 07:00 på morgonen.

Det var långa köer in till Linnégallerian i Växjö och de första intressenterna hängde på låset redan kl 7 på morgonen. Ungefär 25 000 skivor ska säljas och det är både LP-skivor och CD-skivor. Pengarna går till världens barn.

– De flesta skivorna är ju cd:s, men det är vinylerna som är attraktiva det märker vi ju. Här finns skivor från 70-talet och framåt, men även lite singlar bakåt i tiden så letar man ordentligt kan man hitta bra fynd, säger Marianne Greip på P4 Kronoberg som håller i utförsäljningen.

Fokuserad stämning

Inne i lokalen är det trångt och de som letar efter speciella skivor är mycket fokuserade på att bläddra bland dom. Men en och annan har tid att prata.

– Jag har hittat Joe Jackson. The Cure live, den skivan har jag aldrig sett förut så det kan vara intressant, säger Niklas Degerfelt från Växjö.

Jessika från Stockholm är dock lite mer hemlighetsfull.

– Jag säger inte vad jag letar efter förrän jag är klar, alla håller väl hemligt vad de letar efter, säger hon.

– Jag letar efter hårdrock med mycket nitar och långt hår. Jag har hittat Judas Priest, Mötley Crüe och Iron Maiden bland annat. Och Allan Edwall här är ju inte fel, säger Hampus Klang från hårdrocksbandet Bullet.

Det är nog många som kommer bli avundsjuka på dina fynd?

– Ja, det hoppas jag, säger Hampus Klang med ett skratt. Jag är nog kvar här tills jag stupar, jag tog på mig skinnjackan så jag börjar redan bli varm, säger Hampus Klang.

– Jag har hittat lite jazzplattor och så där. Lite svenska grejer från 60-70-talet. Jag kommer inte orka gå igenom alla skivor. Det är trångt här men det är bra stämning, alla är fokuserade, det är ju allvar, säger Andreas Lindström från Växjö.

Auktioneras ut

Även om det är nästan hela P4 Kronobergs musikarkiv som säljs här i Växjö så är en del unika skivor undanplockade för att säljas på auktionssajter så att hela Sverige ska kunna lägga bud.

– Där finns till exempel Metallicas skiva ”Kill 'em all” som var en direktimport från USA. Jag var själv med när den spelades och det var första gången de spelades på svensk radio, då visste man inte att de skulle bli så stora, säger Marianne Greip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.